Laureáti Libenského ceny vystavují na Hradě

Praha - Cenu pojmenovanou po slavném českém sklářském výtvarníkovi Stanislavu Libenském dostali 19. září na Pražském hradě tři vysokoškolští studenti z Litvy, Švédska a Česka. Jejich práce i díla dalších účastníků soutěže představí od pátku výstava Stanislav Libenský Award 2013 v Královském letohrádku. První tři ocenění budou moci postoupit svá díla do aukce skla, kterou na podzim uspořádá Dorotheum.

První cenu předala Jaroslava Brychtová, která s Libenským pracovala ve dvojici, společně s ředitelem Pilchuck Glass School Jimem Bakerem. Třítýdenní pobyt v této renomované sklářské škole v Seattlu je odměnou pro vítězku letošní soutěže - Ievu Voroneckyteovou z Litvy. Porota ocenila její dílo Bite That.

Stanislav Libenský Award 2013: 1. místo Ieva Voroneckyte, Bite That (kopie)
Zdroj: ČT24/2media

„Dílo považuje porota za vysoce profesionálně a řemeslně odvedenou práci. V tomto objektu se odráží kontrast vzácného šperku a agresivity se zastrašujícím účinkem zbraně. Celé vyznění exponátu umocňuje prezentace objektů na obvazech,“ uvedla porota. Druhou cenu získala Terese William Waenerlundová ze Švédska za dílo Florence Table, třetí cenu Veronika Reková z České republiky za dílo s názvem Čistá krev.

Zvláštní cena sklárny Moser za jedinečný design a kvalitní řemeslné provedení díla dostala Kristina Levénová ze Švédska za dílo Shadows of glass. „Koncept bych nazval duše skla, kterou nikdo nikdy neviděl, ale věří jí. Nádherné originální obrazce, které inspirují pro nové motivy broušených a rytých dekorů, čímž vytvářejí nové možnosti a kombinace našeho řemesla,“ říká k dílu umělecký šéf Moseru Lukáš Jabůrek.

Mladí skláři vystavují na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

První místo Stanislav Libenský Award 2013 získala Ieva Voroneckyte (Litva) za dílo s názvem Bite That. Druhé místo Stanislav Libenský Award 2013 získala autorka Terese William Waenerlund ze Švédska za dílo Florence Table a třetí místo Stanislav Libenský Award 2013 bylo uděleno Veronice Rekové z České republiky za dílo s názvem Čistá krev.

Soutěž Stanislav Libenský Award je poctou významnému českému sklářskému výtvarníkovi a zároveň celosvětovou přehlídkou mladé generace sklářů. Letos se o zisk ocenění ucházelo 71 studentů z celého světa, což je nejvíce za pět let existence soutěže. Vystavovat bude 49 umělců. Celkem se přihlásilo 35 uměleckých vysokých škol, z toho deset poprvé. Iniciátorem soutěže je Pražská galerie českého skla.