Obrazy Františka Muziky mají nové majitele, vydražily se za 23,5 milionu

Praha - Tucet obrazů Františka Muziky, jednoho z nejvýznamnějších členů české meziválečné avantgardy, se v Praze vydražilo za celkových 23,55 milionu korun bez aukční přirážky. Obrazy pocházely ze soukromé německé sbírky. Nejdráž se prodalo Zátiší s hlavou v šedé, které bylo i nejcennějším nabízeným dílem. Největší bitva byla ale o obrazy Citadela VIII a Larva XIV v červené.

Soubor Muzikových děl byl zlatým hřebem aukce výtvarného umění společnosti Dorotheum. Obraz Zátiší s hlavou v šedé byl poprvé vystaven v roce 1948. Jeho vyvolávací cena byla 1,2 milionu korun, kupec za něj dá bez dvacetiprocentní přirážky 3,8 milionu. Za druhou nejvyšší cenu, 3,3 milionu korun, bylo vydraženo Muzikovo plátno Tři velké larvy III v modré. Za 3,2 milionu korun získal nový majitel další dílo z kolekce, a to Velkého Elsinora XI.

Kolekce nabízených Muzikových obrazů je průřezem autorovy tvorby z 50., 60. a ze začátku 70. let. Všechna díla kromě Stromu v pavučinách se dnes v aukci vyšplhala ze svých vyvolávacích cen na více než milion korun. U některých děl se zvýšila vyvolávací cena dokonce pětkrát. Například obraz Citadela VIII byl nabízen za 300 000 korun, nový majitel ho nakonec vydražil za 1,6 milionu. Podobný zájem byl o Larvu XIV v červené, která šla do aukce za 250 000 korun a prodána byla za 1,1 milionu.

  • František Muzika: Larva XIV v červené zdroj: Dorotheum
  • František Muzika: Citadela VIII zdroj: Dorotheum

Podle ředitelky Dorothea Márie Gálové se plátno Zátiší s hlavou v šedé s cenou 3,8 milionu korun stalo nejvýše ceněným autorovým poválečným dílem v české historii. Dosud nejdráže prodaným Muzikovým dílem v aukci je ale jeho Zátiší s hroznem z roku 1927, před třemi lety byl obraz prodán za 5,1 milionu korun bez provize.

Muzikovy obrazy z let 1948 až 1972 si mohli zájemci prohlédnout od 5. do 21. září v Galerii České spořitelny v Rytířské ulici.