Česko vysílá za Oscarem Hořící keř. Přeskočí jiskra?

Praha/Los Angeles – O nejprestižnější filmovou sošku bude za českou kinematografii bojovat drama Hořící keř. Verzi pro kina, stejně jako původní třídílnou televizní sérii, natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová, která má ve své filmografii tři oscarové nominace. Poprvé je do oscarového klání vyslán titul, jehož tvůrce není českého původu.

"Osobně vnímám výběr Hořícího keře jako kandidáta na Oscary nejen jako ocenění všech, kdo se na filmu podíleli, ale především těch, o nichž vypráví. Jejich připomínka, že nelhat a zachovat si rovnou páteř je možné v každé době, se právě teď ukazuje jako velmi aktuální," okomentoval výběr ČFTA (České filmové a televizní akademie) scenárista Štěpán Hulík.

Děj snímku začíná scénou Palachova sebeupálení v lednu 1969 a událostmi, které po jeho alarmujícím činu bezprostředně následovaly. Hlavní postavou příběhu je advokátka Dagmar Burešová, zastupující rodinu Palachových v soudním sporu s komunistickým poslancem Vilémem Novým.

Hollandová má k tomuto tématu z české historie blízký vztah. V době okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy studovala na pražské FAMU. Nominaci Hořícího keře vnímá podobně jako Hulík: "Po uvedení Hořícího keře na mnoha festivalech se ukazuje, že film je srozumitelný i pro ty, kteří nemají s komunistickým režimem vlastní zkušenost."

Náhradníky jsou Donšajni

Hořící keř vznikl původně jako třídílná televizní série pro televizní stanici HBO a jeho zkrácená filmová verze měla v českých kinech premiéru v září letošního roku. To by cestu filmu k nominacím mohlo zkomplikovat, komise Americké filmové akademie pro cizojazyčné filmy musí posoudit, jestli předchozím uvedením v TV nebyla porušena pravidla pro tuto kategorii.

V případě odmítnutí Hořícího keře by mohl být nominován film, který se v hlasování českých akademiků umístil jako druhý v pořadí. Jsou jím Donšajni, prostopášná komedie Jiřího Menzela, která vstupuje do kin tento čtvrtek. Do výběru se dostaly ještě Hřebejkovy Líbánky.

Soška Oscara putovala do Česka naposledy v roce 1997 za film Kolja, mezi pět nominovaných filmů se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary. Nominace na Oscary za rok 2013 budou vyhlášeny 16. ledna 2014, sošky si vítězové přeberou 2. března.