REDRUM. Stephen King napsal, jak Danny Torrance dopadl

New York – Mistr horroru Stephen King napsal pokračování svého klasického kousku Osvícení (The Shining). Po hotelovém deliriu z konce sedmdesátých let zbyla hlavně otázka: co bude s tím klukem dál? Román Doctor Sleep (Doktor spánek) vypráví, jak příběh Dannyho Torrance dopadl.

Osvícení vyšlo poprvé v roce 1977 a úspěch románu potvrdil Kingovo postavení oblíbeného autora horrorů. V roce 1980 natočil režisér Stanley Kubrick podle knihy neméně slavný film s Jackem Nicholsonem v hlavní roli autora Jacka Torrance, který se svou rodinou jede dělat zimního správce do hotelu Overlook v coloradských horách.

V opuštěném a izolovaném hotelu Jacka posednou zlé síly v budově a zaútočí na ženu i synka Dannyho, který má nadpřirozené schopnosti osvícení. „Ne Danny Torrance, ale jeho otec je moje nejvíce autobiografická postava. Když jsem to psal, hodně jsem pil, ale nepřipouštěl jsem si to,“ prozradil Stephen King.

Ke Kubrickově snímku, který původní titul proslavil, se King paradoxně nehlásí. „Chci, aby čtenář byl součástí příběhu, ale Kubrick to udělal velmi chladné. Dívá se na ty lidi, ale jsou odtažití a bez duše, pozoruje je jako hmyz,“ vysvětluje King, co se mu nelíbí.

U nové knihy se o filmových právech teprve jedná. O právo na vydání se utkali nakladatelé z třiadvaceti zemí světa. Český překlad by měl vyjít v březnu.

V pokračování je Danny Torrance mužem ve středním věku a stále ho pronásledují děsivé vzpomínky na zážitky z hotelu Overlook. Svého daru „osvícení“ využívá k tomu, aby utěšoval umírající v hospicu městečku ve státě New Hampshire. Jeho život se změní, když potká dvanáctiletou dívku, která má stejné nadání jako on.

Horror jako kvalitní psychologický román

Stephen King má na kontě asi 50 románových bestsellerů jako Carrie, Misery či Mrtvá zóna. Nejslavnější éru prožil v osmdesátých letech. „Třeba mu přišlo líto, že se o něm už tolik nemluví, a proto sáhl po jedné ze svých nejslavnějších knih,“ uvažuje publicista Ivan Adamovič, co vedlo Kinga k tomu, že oprášil právě Osvícení.

O Kingovi se často psalo jako o autoriovi brakové literatury. To však Adamovič odmítá: „Vždy měl dostatek inteligence a spisovatelských schopností, aby nenapsal škvár, ale je pravda, že jeho rané romány jsou plné klasických příšer, jakými jsou upíři nebo oživlé mrtvoly. Ale v pozdějších letech se King snažil osvobodit od nálepky klasického horrorového autora a psal romány, které se spíše blíží obecné literatuře s lehkými prvky horroru. Ukázal, že horror může být kvalitní psychologický román se sociálními tématy.“

Podrobnosti o novém románu hledejte na stránkách spisovatele.