Havel dramatik, Havel zbožňován. Amerika proniká do Audience

Washington – Festival vzájemné inspirace dostal v úterý a ve středu pořádnou dávku Havlových myšlenek – hrály se totiž premiéry her Vernisáž a Audience, jejichž autorem je právě bývalý český prezident. Na obou hrách se podílela herečka a režisérka Miřenka Čechová.

První jmenované hře o maloměšťáctví už je téměř čtyřicet let. Přestože vznikla za jiného režimu na druhém konci světa, americké publikum se mu směje stejně jako to české. Miřenka Čechová se v Americe už kdysi blýskla s moderním pohybovým představením, nyní servíruje tamním divákům české absurdní drama. 

I do něj se ale snažila vložit více fyzična a aktivního pohybového herectví. „Moje doména je práce s větší hereckou autenticitou a přítomností na scéně,“ přiznává. Představení má tak plně ve vlastní režii. 

Havlův styl jemného, inteligentního a nenápadného humoru aktéry nadchnul. „Nečtu teď nic jiného než Havla. Jeho eseje, hry, filmy o něm, je to fascinující osobnost,“ říká nadšeně představitel Ferdinanda Vaňka Drew Valins. 

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

V Audienci nezůstal kámen na kameni. Muži jsou ženy, sládek a Vaněk si vyměňují role, pivo je sice pivo, ale text téměř úplně zmizel. Přesto diváci nudou nezívají. Za kulturou by si mohli Američané ve Washingtonu zajít kamkoliv, Havel jako dramatik ale stále táhne. Režisér Jiří Menzel se ostatně domnívá, že jsou návštěvníci představení schopní bývalého prezidenta pochopit snáze než jiné české autory. „Miluji jeho citlivost, protože on je tvrdý, hrubý, ale zároveň nás dokáže rozesmát,“ zaznívá z americké strany.

Vzpomínek na Václava Havla bude Washington plný až do konce října. Nový pomník ho pak připomene natrvalo.