Finalisté Chalupeckého ceny táhnou za jeden výstavní provaz

Praha - Souhru navzájem se doplňujících médií, nečekaných forem a svérázných příběhů umožnil výstavní prostor letošním finalistům Ceny Jindřicha Chalupeckého. Ocenění, zaměřené na výtvarné umělce do 35 let, se téměř po třinácti letech prezentuje ve Veletržním paláci, sídle Národní galerie. Od 27. září zde bude kromě společné výstavy pětice finalistů zpřístupněna také samostatná výstava loňského laureáta Vladimíra Houdka.

FINÁLE 2013 je přehlídkou talentu současné české výtvarné scéně. Pořadatelé upozorňují, že díky propojené architektuře výstavního prostoru nepůsobí tvorba finalistů jako konkurenční soutěž, ale jako soulad.  

Daniela Baráčková, jediná žena mezi finalisty, vystavuje instalaci složenou z obrazů a především videí, v nichž sama vystupuje. Pohrává si v ní s tématy smrti. „Je to pokus o porozumění tomu, jak nakládáme s osobní, emocionální a zároveň společnou racionální historií,“ vysvětluje.

Aleš Čermák, výtvarník a také zakladatel a editor nezávislého nakladatelství Ausdruck books, se prezentuje moderní technickou instalací nazvanou Starý svět už nedává smysl a nový ještě nenastal. Zapojil do ní divadelní a literární prvky, propojuje malbu, text, zvuk i živé performery. „Figuranti jsou nezaměstnaní lidé, kteří po dobu výstavy dostali práci. Lidé, kteří se dlouhodobě potýkají s nějakou neudržitelnou sociální situací,“ doplnil k projektu. 

Dominik Lang je ve finále Chalupeckého ceny už potřetí. Pro svou instalaci využil jen prostor pátého patra Veletržního paláce. V prezentaci Východ Západ upravil stávající galerijní paneláž, v níž nechal „putovat“ slunce - od východu k západu. Obrací tak pozornost ke kráse, na niž divák už zapomněl, a symbolicky poukazuje na pomíjivost umění.

I Václav Magid není mezi finalisty nováčkem. Porota ho do nejužší pětice vybrala už podruhé, znovu po třech letech. Jeho dílem je instalace složená z videa, hudebních skladeb a černobílých kreseb partitur. Ve skladbě zhudebnil radikální politické slogany. „Pokusil jsem se spojit jazyk protestu a jazyk modernistického formálního experimentu,“ popsal svůj záměr.

Autorské prezentace svých kolegů propojil pátý finalista Richard Nikl, jenž sérií trojrozměrných obrazů a soch „zaviroval“ celou výstavu. „Na některých z nich rozvíjím techniku malby syntetickou hlínou, která se používá na design auto nebo produktový design,“ prozradil.

Finále 2013 / Richard Nikl
Zdroj: ČT24/CJCH

Do Veletržního paláce můžete zajít také na samostatnou výstavu loňského laureáta Vladimíra Houdka. Vzniká tak zajímavá konfrontace mezi oceněným umělcem, který měl rok času na přípravu, a těmi, kteří na cenu teprve aspirují. Houdek na výstavě Hmota z délky ohybu představuje své abstraktní obrazy.

Obě výstavy - jak Finále 2013, tak Houdkova tvorba - jsou k vidění do 1. prosince. Tou dobou už bude znám letošní vítěz CJCH. Slavnostní vyhlášení proběhne 15. listopadu taktéž ve Veletržním paláci.

Kromě společné finálové výstavy se letošní pětice představovala během roku postupně v pěti městech - Richard Nikl v Praze, Daniela Baráčková v Brně, Aleš Čermák v Ostravě, Dominik Lang v Českých Budějovicích. Václav Magid se bude prezentovat 5. října v Plzni, stejně jako ostatní bude mít k dispozici pro venkovní představení svého projektu stavebnici z lešenářských trubek.