Pozor, vyprávíme! Výjimečné příběhy lidí z rozhlasu a TV na pultech

Praha – Dvacet osobností Československého rozhlasu pohromadě je nyní k dostání v jediné knize. Pozor vysíláme! vychází 28. září u příležitosti státního svátku Dne české státnosti a portrétuje ty, jejichž práce pro rozhlas nebo televizi měla hlubší význam pro veřejné dění. Publikaci má na svědomí Ústav pro studium totalitních režimů spolu s Českým rozhlasem.

Dvacet lidí, dvacet chronologicky řazených příběhů. Najdeme mezi nimi například portrét hvězdy sportovních přenosů Josefa Laufra, rozhlasového režiséra Miloslava Dismana, Věry Šťovíčkové-Heroldové, dlouholeté zpravodajky rozhlasu především ze zemí Afriky a Blízkého východu, nebo zahraničního zpravodaje Zdeňka Velíška. 

„Za dlouhá desetiletí se v České televizi a rozhlasu vystřídaly stovky reportérů, komentátorů, ale i umělců a tvůrců. Ne vždy jsou jejich jména veřejnosti známa a ne vždy jsou pak spojena s osudy těchto institucí. Kniha je proto zároveň poděkováním těm, kdo ctili i v dobách zlých a nelehkých základní poslání veřejnoprávních médií,“ vysvětlila smysl knihy editorka Lucie Wittlichová. 

Knihu v jednu hodinu odpoledne představí v atriu Stuiového domu Českého rozhlasu autoři a další významné osobnosti. Záštitu nad publikací převzali ředitelé rozhlasu a televize Peter Duhan a Petr Dvořák, stejně tak kardinál Dominik Duka.

Ta by veřenosti také ráda dokázala, že rozhlas a televizi netvoří jen ti, kteří jsou vidět a slyšet, avšak také kameramani či technici v pozadí.

Publikace se dále snaží přiblížit a ukázat významný vliv veřejnoprávního rozhlasového vysílání, které silně formovalo veřejné mínění. Někteří novináři se však ani po účasti v publikaci neberou příliš vážně. „Já se necítím být vzorem,“ říká např. Zdeněk Velíšek. Ten v současnosti se svou ženou překládá sedmisetstránkovou francouzskou knihu o demokracii.