Jana Kirschner rozpůlila album jako moruši

Bratislava - Moruša, podle stromu z jejího dětství, se jmenuje nové album slovenské zpěvačky Jany Kirschner. A stejně jako moruše může být černá i bílá, i její deska bude mít dvě části. Novinku představí Kirschner také svým českým fanouškům.

Novou desku pouští Kirschner do světa po třech letech (naposledy nahrávala v roce 2010 album Krajina rovina). Sezvala si na ni muzikanty ze Slovenska, Česka i Velké Británie. Ve studiu zněly housle, akoredeon, violoncello, marimba, klarinet nebo cimbál. Výsledná nahrávka má více než sto minut hudby, což by na jednu desku byla velmi velkorysá stopáž.

„Dlouho jsem cítila, že symbolem tohoto projektu by měl být strom. Strom pro mě znamená dětství, mojí zem, mojí řeč, mojí identitu. A v tu chvíli se mi v hlavě objevila moruše. Strom, který znám ze zahrady své babičky. Černá a bílá. Dvě alba, dva světy. A bylo to,“ prozradila Kirschner, kde se vzal nápad na dvojalbum.

První část s názvem Biela vyjde na Slovensku 15. listopadu. Projekt představí Kirschner na podzimním koncertním turné, které by mělo mít dvě zastávky i v Česku. Srozumitelný by mohlo být podle zpěvačky ale i v dalších zemích. „Je to slovenské album. Ale jsem přesvědčená, že díky jeho originalitě, poetice a výjimečnému talentu našich muzikantů se nám podařilo vytvořit něco, co zaujme a přesvědčí publikum kdekoliv na světě,“ domnívá se.