Všechny knihy světa jsou k pročtení ve Frankfurtu, ale ne ty od Paula Coelha

Frankfurt nad Mohanem - Na letošním 65. ročníku největšího knižního veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem se představuje 7 300 vystavovatelů ze stovky zemí, včetně České republiky. Prestižní přehlídka se však hned na začátku musí vyrovnat se stínem, který na ni padl po odmítnutní účasti brazilského spisovatele Paula Coelha. Neúčast slavného autora je o to nepříjemnější, že Brazílie je letos hlavním hostem festivalu. Coelho organizátory nařkl z protekcionismu a na protest proti výběru brazilských literátů pro veletrh se rozhodl pro bojkot.

„Ze sedmdesáti pozvaných autorů jich znám jen dvacet, o těch zbývajících padesáti jsem nikdy neslyšel. Asi jsou to přátelé přátel od přátel,“ upozornil autor slavného románu Alchymista, kterému hlavně vadí, že do delegace nebyli zařazeni mladí brazilští autoři. Sám se prý snažil do Frankfurtu některé z nepozvaných brazilských kolegů dostat. „Ale marně. Tak jsem se na protest rozhodl, že tam také nepojedu,“ dodal Coelho.

Přes nepřítomnost hlavní hvězdy se však návštěvníci veletrhu mohou setkat s až 1 500 autory z celého světa. Někteří z nich však nejsou ani tak spisovatelé jako slavné persony, které se rozhodly něco ze svých životních zážitků knižně zachytit. Mezi nimi najdeme např. tenisovou legendu Borise Beckera nebo zpěváka známé skupiny Rammstein Tilla Lindemanna.

České skutečné literáty bude reprezentovat spisovatel Jaroslav Rudiš se svým románem Potichu. Na veletrhu se celkem představí 24 českých nakladatelství. V českém stánku budou k vidění nejkrásnější české knihy a publikace oceněné českými literárními cenami v předešlých letech či ukázky současné české poezie, prózy a dramatu. Expozice také připomene 130 let od narození dvou světově proslulých pražských rodáků - spisovatelů Franze Kafky a Jaroslava Haška.

  • Knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem zdroj: ČT24
  • Knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem zdroj: ČT24

Na rozdíl od druhé nejvýznamnější literární přehlídky v Německu, jarního lipského knižního veletrhu, který se zaměřuje hlavně na čtenáře, se ten podzimní frankfurtský více soustředí na odbornou veřejnost. Té je frankfurtské výstaviště vyhrazeno ode dneška do pátku. O víkendu si některými z tisíců knižních novinek mohou přijít zalistovat i neprofesionální vyznavači krásné literatury. Do neděle organizátoři očekávají kolem 280 000 návštěvníků.