Den pro nenasytné čtenáře: Velký knižní čtvrtek

Praha - Pokud patříte k nerozhodným lidem, raději byste se dnes neměli vydávat do žádného knihkupectví. Desítka nakladatelů totiž na Velký knižní čtvrtek uvádí na trh najednou dvanáct novinek, které považují za hity nadcházející sezony.

Velký knižní čtvrtek, inspirovaný britským Super Thursday, se koná počtvrté, na rok 2013 připadly dokonce dva, první byl zaměřený na prázdninové čtení.

Loni byl nejúspěšnějším velkočtvrtečním titulem kriminální román Jo Nesbøa Sněhulák, který se stal druhou nejprodávanější knihou roku. Hojně čtený norský spisovatel letos ve výběru toho nejlepšího chybí, detektivní příběhy ale chybět nesmí. Sáhnout mohou lidé po Fantomové bolesti, dalším případu reportéra Henninga Juula, zaznamenaného norským autorem Thomasem Engerem, anebo po novince Švýcara Joëla Dickera. Za detektivní román o profesorovi literatury Pravda o případu Harryho Queberta obdržel Goncourtovu cenu.

Prvenství nejprodávanějšího titulu by letos mohla získat Osvětimská knihovnice, román španělského autora Antonia G. Iturbeho inspirovaný osudem české dívky. Inspiraci v Česku, přesně v brněnské vile Tugendhat, našel pro svůj Skleněný pokoj před několika lety i britský spisovatel Simon Mawer. Jeho novinka se jmenuje Pád a odehrává se v horolezeckém prostředí od druhé světové války až po současnost. Žádaná bude pravděpodně i další kniha amerického prozaika s afghánskými kořeny Khaleda Hosseiniho A hory odpověděly, soudě podle úspěchu předchozích titulů Lovec draků, jehož filmová adaptace byla nominována na Oscara, a Tisíce planoucích sluncí.

Je-li libo něco humorného, na výběr jsou dva tituly. Kniha Temný pán. Školní roky od Brita Jamieho Thomsona; zájemci si ji mohou poslechnout také odpoledne v pražské Městské knihovně v interpretaci projektu scénického čtení LiStOVáNí. A Aristokratka ve varu, pokračování humoristické knížky Poslední aristokratka od Evžena Bočka, kastelána zámku v Miloticích.

Rozhovor se Ctiradem Fuchsem (zdroj: ČT24)

Na trochu jiný Zámek zavede komiksová adaptace stejnojmenného románu Franze Kafky, ilustrací se ujal Jaromír 99. Milým návratem do dětství by mohly být pro některé čtenáře Foukací povídky, autorská kniha Petra Nikla inspirovaná hračkami jeho maminky Libuše Niklové.

V nebeletristickém šupleti narazíte na Průvodce protektorátní Prahou, v němž Jiří Padevět vyznačil třeba byty rodin, které podporovaly atentátníky na Heydricha; a na rozhovor filmaře Bohdana Slámy s Milošem Formanem, který vychází pod názvem Povolání režisér. Dvanáctku završují recepty italské kuchyně Vaříme s toskánským sluncem od Frances Mayesové a jejího manžela Edwarda.

„Snažili jsme se udělat kolekci toho nejlepšího, co se chystá, ze všechn možných žánrů,“ zve do knihkupectví po celém Česku Ctirad Fuchs z pořádajícího nakladatelství Kosmas. Většina titulů vychází zároveň i elektronicky.

V říjnu čeká na čtenáře ještě další velká knižní akce - Knihománie, která od října do 26. listopadu nabídne 22 nových knih od 15 nakladatelů. Mimo jiné poslední díl trilogie Harukiho Murakamiho 1Q84.