Na Karlův most se vrátil Kosma s Damiánem i Salvátorem

Praha – Na Karlův most se po několika letech restaurování vrací opravené barokní sousoší. Na krajním pilíři u malostranské mostecké věže na turisty bude dohlížet sousoší Krista Salvátora, svatého Kosmy a svatého Damiána. Sochy byly očištěny, povrchově opraveny a v jedné z nich byla zpevněna mikroskopická trhlina.

První část díla se na most vrátila začátkem minulého týdne, zbytek plastiky bude instalován za pomoci těžké techniky ve čtvrtek ráno.

Oprava kamenných soch začala před třemi lety a vyšla na víc jak milion korun. „Originální pískovcový podstavec byl bohužel ve špatném stavu, nově sekaná kopie z božanovského pískovce byla na Karlův most instalována už v roce 2011. Původní podstavec je uložen v depozitáři Galerie hlavního města Prahy,“ vysvětlila kurátorka veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová.

Během restaurování došlo k povrchovému očištění exponátů (aby lépe odolávaly nepřízni počasí) a k výměně poničených částí. Obnoveno bylo i zlacení nápisů a světeckých insignií.

Ilustrační foto
Zdroj: Facebook/Dagmar Veselková

Kosma a Damián byli patrony lékařů, což je patrné i z toho, že figury mají taláry a na hlavě birety univerzitních mistrů a drží nádoby s léky i mučednické palmy. Uprostřed těchto dvou soch stojí Kristus Spasitel, léčitel světa. Sousoší dala vyrobit lékařská fakulta pražské univerzity v roce 1709.

Galerie má však v držení i další umělecké kousky z Karlova mostu. V depozitářích zatím odpočívá socha sv. Františka Borgiáše a sousoší sv. Vincenc Ferrarský a sv. Prokop od Ferdinanda Maxmiliána Broka.