Struny kytary se napříč žánry rozezní v Dejvickém divadle

Praha – V pražském Dejvickém divadle dnes odstartuje 16. ročník mezinárodního festivalu akustických kytar - Kytara napříč žánry. Kromě vystoupení hudebníka americko-italského původu Peppina D'Agostina v doprovodu Stanislava Barka a Jana Žambocha se posluchači mohou těšit třeba na bývalého spoluhráče Paula McCartneyho nebo hvězdu španělského flamenca Tomatita. Dalšími vrcholy přehlídky, která potrvá do 1. prosince, budou koncerty kytaristy širokého stylového záběru Laurence Jubera.

K letošním novinkám bude patřit večer věnovaný filmové produkci. Film Děti flamenka české režisérky Kateřiny Hager, který pojednává o dvou dětských hvězdách tohoto žánru ze Španělska, odehraje 20. října Městská knihovna. Po uvedení filmu za doprovodu kytaristy Morenita de Triany a cajonisty Michala Caba vystoupí španělská tanečnice Virginia Delgadová. 

V rámci festivalu vystoupí už zmiňovaný samouk Peppino D'Agostino. Jeho talent a tvrdá práce ho přivedly mezi světovou kytarovou elitu. Ve svých skladbách se inspiruje především italským popem, nahrávkami flamenkového mistra Paco de Lucíi a alby Leo Kottkeho nebo Carlose Santany. D'Agostino podle organizátorů festivalu ve své hře kombinuje technickou zručnost s lyrickým cítěním. Používá neobvyklé melodie, hraje na pražcích levou rukou, zatímco pravou rukou se snaží napodobovat efekt bicích nástrojů. Diváci si jeho skladby mohou poslechnout i 14. října, kdy se pod jeho vedením uskuteční workshop na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Mezi další zajímavé hudebníky, kteří v rámci festivalu vystoupí, patří Escolaso Guitarra Tango Trio, profesor HAMU Milan Zelenka se svým synem, kapela Njorek, která oslaví 10. výročí své existence, nebo německá formace Malbrook se špičkovým hráčem na mandolu Wolfgangem Meyeringem. Vedle Prahy zahrají účastníci festivalu v Benešově, Táboře, Varnsdorfu, Černošicích, Dolní Poustevně a v německých Eubabrunnu, Budyšíně či Drážďanech.

Začíná mezinárodní festival Kytara napříč žánry (zdroj: ČT24)