Praha je v pohybu

Praha – Na několika místech v Praze probíhá mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Hlavním festivalovým centrem je památkově chráněný Palác U Stýblů (také Palác Alfa) na Václavském náměstí. Premiéru nového tanečního představení Mirage uvádí na Nové scéně Národního divadla soubor 420PEOPLE, program v Divadle Archa nabízí řadu pozoruhodných divadelních inscenací a choreografií ze zahraničí, divadlo VOSTO5 se prezentuje v hospodě na Baráčnické rychtě. Připraveny jsou i tematické procházky s odborníky, jako například procházka po stopách pražské prostituce v okolí Václavského náměstí. Dále do 19. října lze festivalové dění zachytit v budově ORCO – Bubenská 1, a ve Studiu Alta.

Vrcholem programu je současný indický tanec kombinovaný s multimédii v podání indického souboru Attakkalari Centre for Movement Arts v představení AadhaaraChakra: A Dancelogue. Jde o jedno z neprogresivnějších tanečních divadel v Indii. „Nabízí originální taneční, zvukovou a filmovou exkurzi do imaginárního světa indických vesnic, tržišť i rušných městských ulic,“ upozorňuje dramaturg festivalu Pavel Štorek.

Dále jistě stojí za upozornění dokumentární divadelní představení Alexis, Greek Tragedy v podání slavného italského souboru Motus, které ukazuje na základě novodobé Antigony tragické obrazy a rebelii mládeže v současném Řecku. Soubor Motus získal po celém světě řadu prestižních ocenění a Asociace divadelních kritiků státu Québec ocenila tuto inscenaci jako nejlepší zahraniční představení za sezonu 2011/12.

Choreografie Victor v produkci známého belgického divadla Campo je první uměleckou spoluprací výjimečných umělců Jana Martense a Petera Seynaeve. „Jde o intimní taneční duet muže a dítěte. Jeden má za sebou dlouhou cestu, ten druhý touží být dospělý, jak nejrychleji to jen jde,“ popisuje Pavel Štorek.

Mezinárodní soubor Superamas od svého vzniku v roce 1999 uvádí po celém světě originální projekty, které kombinují autorský film, choreografii, divadlo, soap operu a živou hudbu. V nejnovějším představení Theatre se tentokrát zaměřil na pomyslnou křižovatku výtvarné perspektivy renesančních malířů a průkopníků 3D technologie ve 21. století. „Autentické a fiktivní příběhy v imaginárním světě a prolínání skutečností s virtuální realitou je návratem a komediální reflexí 'arabsko–západního' vnímání světa,“ doplňuje Štorek.

Palác U Stýblů - Jedno rozsáhlé patro jinak prázdné budovy zabydlí v rámci projektu Místa činu svými instalacemi, objekty, malbami či videi čtyřicet současných renomovaných umělců. „Společným hlavním tématem a také názvem výstavy se letos stal výrok Problem is Here jako lakonické upozornění na to, že nejdůležitější problémy jsou právě ty, které ovlivňují svět přímo kolem nás a které jsme schopni řešit,“ říkají kurátoři Denisa Václavová a Krištof Kintera.

Kromě výstavy zde proběhne premiéra nového představení Missing Post-Reality Show souboru Secondhand Women, který tvoří pět nezávislých performerek ve věku 40-50 let. Petra Moře Lustigová, Daniela Voráčková, Halka Třešňáková, Stefania Thors a Helene Kvint uvedou divadelně-autentický survivalový projekt „tvrdě kalených žen, blížících se k vrcholu krize středního věku, plný osobních výpovědí a sci-fi“.

4+4 dny v pohybu / Palác U Stýblů
Zdroj: ČT24/ArtsMarketing

Palác U Stýblů je také východiskem tematických procházek s odborníky po Václavském náměstí na téma jeho historie, funkcionalismu i po stopách pražské prostituce. Zde se odehrává i řada aktuálních diskusí z oblastí současného umění – například symposium o stáří ve tvorbě umělců nazvané Ponožky od babičky, dále na téma státních a soukromých galerií, mezioborové spolupráce, aktivit ve veřejném prostoru, o budoucnosti Václavského náměstí i o historii samotného místa konání.

4+4 dny v pohybu (zdroj: ČT24)

Dvě premiéry v rámci festivalu připravilo Studio Alt@rt: první společné tvůrčí setkání herečky Vandy Hybnerové a slovenské performerky Lucie Kašiarové dalo vzniknout představení Angel-y s podtitulem Nebeská Clowneska. „Přijďte se podívat na směs klišé různého druhu, na dvě cynické ženy, které se nebojí být patetické, na dvě těla pod tíhou křídel, která by je měla povznést, ale neví se kam. Sdílíme s vámi naši trapnost, náš primitivní poetismus,“ uvádí tvůrkyně. Druhou premiérou je inscenace Danse, danse, danse comme ça! Ça va?, kterou na téma bourání a stavění měst v dramaturgii Viktorie Čermákové uvede bosenský performer a režisér Žan Loose.