420PEOPLE tančí stand-up komedii. Není jen k smíchu

Praha - „Někdy se smích snadno změní v horor.“ Taneční soubor 420PEOPLE má před premiérou svého prvního celovečerního představení. K projektu Mirage se choreograf a umělecký šéf souboru Václav Kuneš inspiroval možná trochu překvapivě ve stand-up komedii.

I když předobrazem byli zahraniční komici jako Jimmy Fallon, Dave Chappell nebo Robin Williams, víc než jeho inspirace prý Kuneše zajímalo, čím se inspirují právě oni. „Z čeho čerpají? Co je jejich motorem, co je žene k tomu, aby předstoupili před lidi a bavili je? A jací jsou potom, když z jeviště slezou a jdou domů? Máme to totiž podobně,“ domnívá se Kuneš. Navíc žánr stand-up komedie obdivuje. „A možná bych ve skrytu duše jednou rád takovým komikem byl,“ přiznává.

V představení Mirage uvidí publikum kousky k smíchu, jeho smyslem ale rozhodně není jen prvoplánově pobavit. „Myslím, že jsme se konečně dostali do bodu, kde stand-up comedy pouze nezneužíváme k tomu, aby se lidé dobře 'bavili', ale že ji přibližujeme i s tím typickým černým humorem. A to i s jistou dávkou sebereflexe,“ poznamenává Kuneš.

On sám v Mirage netančí, na scénu ale přivádí celkem sedm tanečníků a tanečnic: kromě Nataši Novotné, která s ním tvoří základní dvojici 420PEOPLE, také Zuzanu Herényiovou, Jussiho Nousiainena, Ombline Noyerovou, Milana Odstrčila, Štěpána Pechara a Alexandra Volného. Podařilo se mu prý mezi nimi objevit skryté komiky.

V premiéře Mirage zatančí 16. října na Nové scéně Národního divadla. Představení je součástí programu festivalu 4+4 dny v pohybu.