Mladí architekti obsadili opuštěný dům na Malé Straně

Praha - Tři desítky pokojů, které jsou naplněny nápady mladých architektů, můžete navštívit v nevyužívaném domě v Cihelné ulici na pražské Malé Straně. Vystaveny budou modely staveb, projekce či vizualizace, připravené jsou filmy, přednášky, hudba, o níž se postarají dýžejové z Radia Wave, dva bary, kavárna i bistro s občerstvením. Přehlídka Pokoje bude k vidění do neděle.

Festival Pokoje (zdroj: ČT24)

Studia se neprezentují pouze svými návrhy, nýbrž snaží se zaujmout návštěvníky také vlastní úpravou pokoje. Vznikla tak rozmanitá směsice stylů a nápadů. „Cílem přehlídky není to, aby architekti dali do pokoje model projektu, na kterém pracovali. A to by bylo všechno. Spíše nám šlo o to, aby se prostoru nějak kreativně chopili,“ říká organizátor festivalu Jan Stern.

Na přehlídce je několik projektů, které už v praxi vznikly, většina vystavených prací jsou však místem inspirované fantazie. Zatímco v jednom pokoji se rozlilo moře na Mostecku, v jiném pokryly zdi listy ze studentských skicáků.

Pokoje se otevřely dnes odpoledne a budou přístupné do 22:00. O víkendu se otevírá už v 11:00. V sobotu je na programu od 18:00 panelová debata mladých architektů pracujících na Útvaru rozvoje hlavního města Prahy.

V neděli od 16:00 program připraví architektonická škola ARCHIP a bude se debatovat o uplatnění mladých architektů i o celkové pozici této profese. Přehlídka Pokoje bude opuštěný dům na Malé Straně okupovat až do nedělního večera.