Klarinet je jako lidský hlas, říká Sharon Kamová

Zlín - V pouhých šestnácti letech debutovala s Izraelskou filharmonií, nyní trvale žije a nahrává v Německu a koncertuje po celém světě. Klarinetistka Sharon Kamová ve čtvrtek ozdobila zlínský festival Harmonia Moraviae. Za doprovodu filharmonie v čele s dirigentem Vojtěchem Spurným zahrála Koncert pro klarinet číslo jedna od Carla M. von Webera.

„Ten koncert miluji, je jako opera. Hodně postav, hodně různých hlasů, křik, nevázanost a taky hebkost, jemnost. Je to úžasný způsob, jak předvést všechno, co s klarinetem dokážete,“ říká Kamová, která ráda klarinet přirovnává k lidskému hlasu. Z hostující klarinetistky byl nadšený i dirigent Spurný: „Ona není jenom virtuóz, ona skutečně tu hudbu cítí. A cítí ji tak, že dokáže doslova zmagnetizovat nejenom celý orchestr i mě jako dirigenta.“

Do Zlína si Kamová přivezla svůj nejnovější nástroj. Klarinet, se kterým slavila první úspěchy, po dvaceti letech odpočívá. Na rozdíl od houslí klarinety stárnou, nesvědčí jim vlhkost v dechu. „Dřevo se unaví a potřebuje pauzu. Tak jsem mu roční pauzu dala. Uvidím za šest měsíců, pořád ho natírám olejem. Možná se k němu vrátím, je to můj hlas,“ říká Kamová.

Sharon Kamová aktuálně připravuje turné ke své nejnovější desce, na kterou nahrála nejmilovanější operní árie v úpravě pro klarinet. Kromě role oncertní hvězdy zvládá energická černovláska i roli trojnásobné matky. A dále učí mladé hudební talenty.

Jedenáctý ročník Harmonia Moraviae nabízí šest koncertů a trvá do 24. října, kdy přehlídku zakončí koncertní provedení jednoaktové opery Sedlák kavalír od Pietra Mascagniho. Italský dirigent Walter Attanasi si přizval ke spolupráci slavné pěvce, kterými jsou Olja Dakich, Sofi Koberidze, Francesco Grollo a Christopher Robertson. Vystoupí také Sbor Janáčkovy opery Národního divadla Brno.

Další informace hledejte na stránkách filharmonie.