Na svou výstavu čekala 22 let. Fibichová je konečně na Kampě

Praha – Na malém prostoru v Muzeu Kampa probíhá retrospektivní výstava opomíjené sochařky a kreslířky Zdeny Fibichové. Představitelka poválečného umění se vlastní expozice dočkala dvaadvacet let po své smrti. K vidění jsou i kaligrafické kresby, jimiž se intenzivně zabývala v osmdesátých letech.

Výstava soch Zdeny Fibichové (zdroj: ČT24)

Jejím prvním manželem byl Vladimír Preclík, který Fibichovou dokázal zastínit. „Řekla bych, že to byl syndrom celé téhle první poválečné ženské generace umělkyň, které byly partnerkami slavných umělců,“ míní kurátorka výstavy Martina Pachmanová. Ta členku výtvarné skupiny Trasa prezentuje v proměně od šedesátých do osmdesátých let. 

„Když jsem tuhle výstavu dávala dohromady, uvědomila jsem si znovu takovou specifičnost nebo výjimečnost její práce. Ona byla jako tradiční sochařka schopná v sobě skloubit smysl pro monumentalitu a zároveň smysl pro intimní témata nebo pro téměř rukodělnou práci,“ prohlásila. 

Zdena Fibichová propojovala tradiční sochařské materiály jako kov nebo kámen, zároveň ale pracovala třeba s keramickou hmotou. Sebejistý sochařský projev i smysl pro humor se ukazuje nejen na plastikách, ale hlavně na menších dílech.