Explicitní erotika po japonsku: Šokující nebo běžné?

Londýn – Seznamovat se s cizími kulturami je dnes už naprosto přirozené. S poznáváním erotického světa odlišných civilizací má ale západní svět doposud trošku problémy. Britské muzeum v Londýně v současnosti vystavuje umění šungy japonských kreslířů explicitně zobrazující sexuální dobrodružství, čímž chce odbourat stud a údiv evropských návštěvníků.

Japonské kresby jsou provokativní, erotické, přímočaré a stále populárnější. Ačkoliv jsou pro západní kulturu netradiční, pro Asii zůstávají naprosto bez údivu.

Šunga

  • V překladu znamená „jarní obrázky“. Málokoho by napadlo, že tato dvě slova znamenají metaforu pro sex.
  • Vznik šungy se datuje do 17. století a vládci se je několikrát snažili zakázat. Neúspěšně.
  • Umění se tak rozvíjelo především v ilegalitě a předávalo se třeba jako návodné svatební dary.

Sex a rozkoš v japonském stylu čítá na sto padesát kreseb a deskových maleb. Přes výrazně důvěryhodné zobrazení erotiky ale podle kunsthistoriků o pornografii nejde. „Lidé, kteří se s tím nikdy nesetkali, budou překvapení, jak jednoznačné obrazy jsou. Ale je to nádherné umění, vyvedené se stejnou precizností, jakou autoři věnovali i svým ostatním dílům,“ vysvětlil kurátor výstavy Timothy Clark.

Jedním z nejznámější japonských mistrů je Kacušika Hokusai. Proslavil se obrazem Velká vlna u pobřeží Kanagawy, v Britském muzeum ale vystavuje dílo trošku jiného rázu. Do historie šungy se zapsal dílem z roku 1814, jež pojmenoval Sen rybářovy ženy. Obraz zobrazuje poněkud netradiční scénu – chobotnice v zápalu erotických hrátek s rybářovou ženou. „Vychází ze staré báje o potápěčce, která ukradla klenoty z paláce Dračího krále na dně moře. Umělcovou reakcí je hravá fantazie,“ popsal Clark.

Japonské erotické umění (zdroj: ČT24)