Socha Přemysla Otakara II. rozpoutala mezi umělci boje

České Budějovice – Jihočeský sochař František Postl se rozhodl darovat městu České Budějovice dar k sedmistému padesátému výročí. Ze žuly symbolicky vytesá sochu Přemysla Otakara II., který se o založení města zasloužil. Radní sice jeho nabídku přijali, ne však ostatní umělci.

Socha Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

Mezitím co socha bude vznikat, odborná komise rozhodne, kam krále umístí. Postlův výtvor bude vysoký téměř tři metry, prozatím však představil pouze její dřevěný model. Ačkoliv je autor vyznavačem spíš moderních postupů, vypodobnění dávného panovníka odpovídá tradičnímu umění.

Radní dar přijali, čímž ale odstartovali vlnu kritiky z řad Postlových kolegů. Nelíbí se jim, že na tak reprezentativní dílo nebyla vypsána soutěž. „Nejde vůbec o to, že by socha byla špatná,“ vysvětlil umělec Michal Škoda. „V případě města je pochopitelné a běžné, že na přijetí daru vzniká odborná komise, která posoudí kvalitu sochy z odborného hlediska,“ přidává se historik umění Jiří Ptáček.

Radnice však takovou kritiku odmítá. Soutěž by prý byla na místě jedině v případě, kdyby se Budějovice rozhodly, že sochu chtějí. Sochaři měli možnost obdobný dar městu nabídnout a neučinili tak, a proto nemají nárok na jakoukoliv stížnost.

Pokud se podaří najít pro sochu vhodné umístění, mohli by obyvatelé jihu Čech spatřit sochu Přemysla Otakara II. v příštím roce.