Back to the Roots: Sunshine okořenili hudbu filmem o sobě

Praha - „Asi nastal ten správný čas vysypat všechny krabice od bot,“ komentuje kapela Sunshine rozhodnutí natočit o sobě dokument. Film nazvaný Back to the Roots vydá na DVD a promítat se bude také na podzimním turné. Poprvé ve středu 24. října v pražském Lucerna Music Baru.

K časosběrnému dokumentu nedovedl Sunshine ani sentiment ani snad chystaný rozpad kapely, ale prý ryze praktické důvody. Množství filmového materiálu, který skupina nashromáždila za téměř dvacet let existence. „Nejstarší záznam by byl už za rok nepoužitelný k přepisu. Digitalizovali jsme třeba první VHS, která je jenom v jedné kopii,“ prozradil frontman Karel Kay Buriánek.

Sunshine provázejí mnohá klišé snad po celou dobu jejich kariéry. Na začátku byli kapelou z Tábora, co se dřív než doma prosadila v Americe. Pak se stali téměř mazlíčky domácí indie scény. Dokument Back to the Roots má vyvrátit, potvrdit nebo aspoň zironizovat všechny mýty o kapele. „Snažíme se popírat klišé, že jsme kapela, která je známější ve světě než v Čechách. Ale fakt je, že když se podívám retrospektivně - a takovou možnost jsem při vzniku dokumentu měl -, byli jsme od začátku hodně kosmpolitní kapela, která záhy po svém vzniku začala pošilhávat po tom, že chce hrát venku,“ připouští Buriánek. Proto také velká část rozhovorů pro dokument vznikla v Americe, kam se kapela několikrát vypravila na turné i nahrávat. 

Film vydají Sunshine jako limitovanou DVD edici, uvažují o projekcích na festivalech dokumentů. Nejprve se ale Back to the Roots bude promítat na deseti podzimních koncertech. Po pražské Lucerně přijde na řadu Brno (24. 10., Fléda), Sušice (26. 10.,Tradiční Kloub), Litomyšl (2. 11., Kotelna), Plzeň (6. 11., Anděl), Olomouc (7. 11., Belmondo), Ostrava (8. 11., Marley), Mariánské Lázně (16. 11, Na Rampě), Děčín (23. 11, Garage) a nakonec Uherské Hradiště (6. 12., Mír).

"Záměrem byl svižný, dlouhý teaser, který by nalákal lidi do našeho světa. Aby měli možnost do něho nahlédnout." /Karel Buriánek o dokumentu/