Velkolepá Bajadéra se vrací do Brna

Brno - Do repertoáru brněnského Národního divadla se vrací balet Bajadéra. Příběh nenaplněné lásky bajadéry, tedy chrámové tanečnice, a vojevůdce se odehrává v kulisách exotické Indie. V Janáčkově divadle Bajadéru poprvé uvedli před deseti lety.

Na scéně zalité měsíčním svitem se indický vojevůdce Solor zamiluje do chrámové tanečnice Nikie. Nikdo však jejich lásce nepřeje. Když vyjdou city milenců najevo, je osud Nikii zpečetěn. Nikia umírá uprostřed náboženské slavnosti, když ji uštkne zmije schovaná v darovaném košíku květů, který pro ni připravila její sokyně Gamzatti. Solor se s milovanou dívkou setkává již pouze ve světě snů.

Bajadéra patří mezi nejnáročnější klasické balety. Diváky ohromuje velkolepá scéna i okázalé kostýmy. Tančit v nich ale není snadné. „Občas se mi stane, že si sednu na závoj, takže skončím s hlavou zakloněnou, ale to se samozřejmě vychytá v průběhu generálek,“ popsala představitelka Nikii i její sokyně Gamzatti Ivona Jeličová. V roli bajadéry ji alternují Andrea Smejkalová a Eriko Wakizono. V hlavní mužské roli Solona se představí Jan Fousek, Ivan Popov a Filip Veverka.

  • „Bajadéra je výjimečná především choreografickou koncepcí geniálního Mariuse Petipy, největšího choreografa 19. století. Velmi známá je variace Nikii, Solora a Gamzatti, to jsou věci, které se netančí jen v rámci baletu, ale také jako samostatná koncertní čísla,“ říká režisér a choreograf Jaroslav Slavický.

Balet plný okázalého luxusu nejvyšších indických vrstev se však v Brně musel uskrovnit. Na nové kulisy nebo kostýmy nebyly peníze a režisér Jaroslav Slavický si musel vystačit s tím, co posledních šest let leželo ve skladu. Bajadéra je náročná i na velikost baletního souboru; na scéně se postupně vystřídá šest desítek tanečníků. Brněnské Národní divadlo balet uvádí jako jediná scéna v zemi.

Další informace hledejte na stránkách divadla.