Po osmi letech vychází nové dobrodružství Asterixe a Obelixe

Paříž - Asterix u Piktů přichází právě na trh. Francouzské nakladatelství Hachette vydá 35. album s neporazitelnými Galy v nákladu dvou milionů výtisků. Asterix s Obelixem se tentokrát dostávají do Skotska, kde se seznámí se všemi důležitými místními atributy, objeví whisky, hru na dudy, Hadriánův val a setkají se s Lochnesskou příšerou i příslovečnou skotskou šetrností.

„Francouzi Asterixe přímo milují, a tak lze předpokládat, že celý náklad zmizí z pultů velmi rychle. Příběhy vycházely nejprve v časopisu, ovšem v trochu jiné podobě, než jak je známe dnes. Uderzo Asterixe nakreslil jako silného chlapíka, který všechny přemůže. Goscinny, velice inteligentní scenárista, to změnil na drobného mužíka, který vítězí lstí a chytrostí. Autoři záhy přišli na to, že je potřeba ještě protihráče a vznikl Obelix. V současné době se hodně diskutuje o tom, zda Uderzo po smrti svého kolegy přeci jenom neměl příběhy těchto hrdinů už nadobro ukončit, jednak se o práva tahá se svojí dcerou, což se propírá veřejně a je to značně nechutné a pak, předcházející album se mu příliš nevyvedlo. Potvrdilo se, že Uderzo je více ilustrátor než scenárista. Z kritiky se však poučil a nad novou autorskou dvojicí převzal pouze jakýsi dozor. Proto je tento další díl očekáván s takovou netrpělivostí,“ informoval z Paříže publicista Jan Šmíd.

Z Paříže informuje Jan Šmíd (zdroj: ČT24)

Dosud poslední díl Asterixe vyšel v roce 2009, v českém překladu jej ten samý rok vydal Egmont pod názvem Narozeniny Asterixe a Obelixe – Zlatá kniha. Nový autorský tandem vytvořil pokračování pod dohledem pětaosmdesátiletého Alberta Uderza ve složení Jean-Yves Ferri, scenárista a kreslíř Didier Conrad. Asterix u Piktů tak je prvním příběhem Asterixe, na němž nepracoval ani Uderzo ani scenárista René Goscinny.