Lístky do kina opět zdraží, návštěvníci ale kvůli tomu neubývají

Praha – Za lístky do kina si budou muset návštěvníci ještě připlatit. Zatímco loni se průměrná cena vstupenek pohybovala kolem sto čtrnácti korun, od letošního září se o čtrnáct korun zvedla. Děje se tak prý hlavně kvůli rozšíření moderních a dražších technologií, jejichž průměrná sazba se zkrátka pohybuje výše.

Vstupenky do kina zdražují a diváci prý ubývají. Unie filmových distributorů to ale vidí jinak - neubývají, respektive neděje se tak kvůli stále stoupajícím cenám, nýbrž kvůli špatné nabídce. „Ta letošní pravděpodobně nemá takové tituly, které by oslovily širokou diváckou obec,“ míní tajemník Unie Jaroslav Pecka.

Navýšením vstupného se mimo jiné zvyšují čisté zisky distributorů. Ty se v současnosti pohybují kolem necelých třiceti procent.

Loňské a letošní ceny podle Pecky však nejdou porovnávat, a to už jen z toho důvodu, že se během roku 2013 začala používat jiná metodika. Vznikl např. nový formát 4DX (Cinema City na Smíchově) a rozšířil se také formát IMAX filmů. Oba typy zvýšily cenu lístků a diváků zde neubývá. Hlavně proto, že se jedná o neokoukaný typ promítání. Rekordmanem v této kategorii se stává film Gravitace se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym.

V klasickém 2D formátu ale v tomto roce suverénně vede kritikou odsouzený snímek Zdeňka Trošky Babovřesky. Podle Pecky není šance, že by ho do konce prosince někdo překonal. Nepovede se to nejspíš ani pokračování Hobita: Šmakově dračí poušti. Velkofilm se totiž začne promítat až necelé tři týdny před koncem roku a jeho tržby se tak rozdělí a pořádně vyčíslí až v lednu.

Za lístky do kina si připlatíme (zdroj: ČT24)