Podhrázský maloval krásu, která zneklidňuje

Praha – Až čtrnáct let po smrti se výtvarník Stanislav Podhrázský dočkal samostatné výstavy. Díla významného představitele české poválečné malby shromáždila Galerie hlavního města Prahy. V domě U Kamenného zvonu je vystavuje pod názvem Neklidná krása. Podhrázského tvorbu zároveň připomíná i monografie.

Neklidná krása je průřezem Podhrázského (1920–1999) celoživotní tvorbou. „Jeho dílo je velmi kontrastní, velmi jemné a expanzivní. Každá kresba, každý obraz vyžaduje svoje přesné prostředí, aby mohly hovořit,“ podotýká autorka výstavy Marie Klimešová.

Výstavu rozdělila do celků mapujících jednotlivá období výtvarníkovy tvorby. Představuje figurální malbu, plastiky i kresby. Přípravy trvaly neobvykle dlouho, většina děl je totiž v soukromých sbírkách a jejich majitelé je mnohdy zapůjčili až na přímluvu Podhrázského manželky.

GHMP připravila retrospektivu S. Podhrázského (zdroj: ČT24)

Vystavena jsou tak díla, která dlouho nebyla k vidění, včetně zápůjček z mnoha galerií a soukromých sbírek, mimo jiné i z Centre Georges Pompidou v Paříži, které vlastní Podhrázského kresby od 80. let. Ve velkém sále galerie jsou k vidění rozměrné návrhy sgrafit pro zámek Litomyšl. Podhrázský pracoval také jako restaurátor, spolu s přáteli Václavem Boštíkem, Zdeňkem Palcrem a Olbramem Zoubkem se významně zasloužil v Litomyšli o obnovu zámeckých renesančních sgrafit, kdy řadu lunetových výjevů sám komponoval. Opravu fasády prováděli v 70. letech, kdy se nemohli věnovat své volné tvorbě.

Podhrázského retrospektiva, kterou doplnila rozsáhlá monografie, zaplní dům U Kamenného zvonu do 23. února 2014.