Česká činohra na výměnném pobytu v Rusku: Nora zase řádila

Moskva – Soubor Národního divadla se vydal „na zkušenou“ do Ruska. Do prestižního moskevského divadla MCHAT přivezl hned několik představení. Domovská scéna ale nezůstane prázdná, už na začátku listopadu v Praze vystoupí právě ruský soubor Moskevského uměleckého akademického divadla.

Podle režiséra Michala Dočekala není pravidlem, aby někdo v Rusku příliš často hostoval. „Mám z toho ohromnou radost a je to ohromná čest pro všechny,“ dodal.

Divadlo MCHAT totiž patří k předním ruským divadlům. Moderní evropské činoherní divadlo zde dostalo svou současnou podobu. Na této scéně se hrály premiéry her Čechova a také se celosvětově proslavil zakladatel divadla Konstantin Stanislavskij.

Jako první uvedla činohra Národního divadla hru Elfriede Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela v hlavní roli s Kateřinou Winterovou. Představení se konalo navíc v den, kdy scéna slavila sto patnáct let od svého založení.

Hru má česká činohra v repertoáru už třetím rokem a vedení moskevského divadla si o ni výslovně zažádalo. „Myslím, že je to současná evropská hra, k tomu ještě Praha jako srdce Evropy, která může předvést své chápání současného divadla,“ řekl Anatolij Smeljanskij, zástupce uměleckého ředitele.

Jeviště a prostory divadla si herci pochvalují. „Já hraji drobounkou roli, ale ten význam, že jsem v tom místě, které bylo v určité době hlavním místem světového divadla, je pro mě obrovský,“ nechal se slyšet třeba Jan Kačer.

Kromě hry Jelinekové soubor uvedl i hru Samuela Becketta Čekání na Godota. Ruský soubor se v Praze představí mezi druhým a pátým listopadem.

Události v kultuře (zdroj: ČT24)