Básník z Guantánama: Nejsem zahořklý, ale chci spravedlnost

Jihlava - Téměř tři roky byl držen v nechvalně známé věznici Guantanámo kvůli obvinění z terorismu, které se nikdy nepotvrdilo. Moazzam Begg, britský aktivista muslimského původu, známý také jako básník z Guantánama byl hostem 17. ročníku festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, kde s ním poslední festivalový den natáčela Česká televize.

Begg se narodil ve Velké Británii muslimským rodičům. Později žil ale také v Pákistánu a Afghánistánu. „V roce 1999 jsem žil s manželkou a dětmi v Afghánistánu. Pomáhali jsme tam stavět školu, dokud po 11. září nepřišli američtí vojáci. Odešli jsme do Pákistánu, kde jsem měl příbuzné,“ začíná svůj příběh.

Život se mu zásadně změnil 31. ledna 2002. „Někdo zaklepal na dveře, já otevřel a tam byla skupina neznámých lidí v uniformách. Dali mi zbraň k hlavě, donutili mě lehnout si na zem, svázali mi ruce i nohy a jako balík mě odnesli na další tři roky do tmy - do Guantánama. Tam mě drželi nahého, bili mě, kopali, násilím mě oholili. Viděl jsem, jak američtí vojáci umlátili dva lidi k smrti. Musel jsem poslouchat řev ženy odvedle a myslet si, že je to moje manželka. Ukazovali mi fotky mých dětí…“

Básník a aktivista Moazzam Begg na 17. MFDF Ji.hlava (vlevo: ředitel festivalu Marek Hovorka)
Zdroj: Antonín Matějovský, Štefan Berec/MFDF Ji.hlava

Svůj životní příběh sepsal Begg v knize s názvem Enemy Combatant. Je to vůbec první dílo, které bylo publikováno guantánamskému vězni. Nálepku „nepřátelský bojovník“ mu přiřkla americká vláda, která ho podezřívala ze členství v teroristické skupině al-Káida. Bez obvinění strávil v Guantánamu téměř tři roky a bez vysvětlení byl propuštěn.

„Myšlenky na rodinu mě ničily, tak jsem sám sobě pořád říkal, že už nejsem ani otec, ani syn, ani manžel, ani bratr, ale jenom číslo, které mi dali. A s touto myšlenkou jsem se snažil stát fyzicky odolnějším. Vzpomněl jsem si na filmy, co jsem viděl, a tam vězni jako první dělali na cele kliky. Takže já taky,“ popisuje, co ho drželo při životě.

"Všechno to psychické týrání bylo navržené tak, aby mě zlomilo. Když se ale teď podívám zpátky, vím, že projít si tím mě udělalo daleko silnějším než dřív,„ tvrdí. “Nejsem rozčílený nebo zahořklý, ale chci spravedlnost. A chci se s tím v určitém slova smyslu vypořádat - což pro mě znamená říct pravdu, zveřejnit svůj pohled na věc."

Begg založil organizaci Cageprisoners, jejímž prostřednictvím bojuje za práva vězňů. Přispívá do britského i zahraničního tisku, přednáší na univerzitách a účastní se debat; vyjadřuje se například k otázkám mučení vězňů a protiteroristické legislativě. Je také autorem básní, které vyšly ve sbírce Poems from Guantánamo.

Rozhovor s Moazzamem Beggem, básníkem z Guantánama (zdroj: ČT24)

Festivalu v Jihlavě se účastnil jako lektor Inspiračního fóra, jehož záměrem je objevování nových témat a námětů pro dokumentární filmy.