Jodorowsky, Kafka a krásná Muriel. Komiks je unlimited!

Praha - Filmová pocta Alejandru Jodorowskému otevře osmý ročník festivalu KomiksFEST! Přehlídka potrvá až do neděle třetího listopadu a jako každý rok uvede nová jména, komiksy, výstavy, filmy, divadlo, workshopy, autogramiády a besedy. Motto festivalu zní Komiks unlimited!

Festival večer zahájí projekce filmu Souhvězdí Jodorowsky, který se věnuje francouzskému režisérovi a komiksovému scenáristovi Alejandru Jodorowskému. Film se zabývá hlavně jeho snahou natočit adaptaci slavného románu Duna Franka Herberta; do role císaře hodlal obsadit malíře Salvadora Dalího, do role barona Harkonnena Orsona Wellese.

Projekt však zkrachoval, Jodorowsky si neporozuměl s autorem knihy Herbertem. Jodorowsky pak natočil ještě tři pozoruhodné filmy v undergroundové produkci. Známou se stala také jeho sci-fi komiksová série Incal z let 1981 až 1989, která nedávno vyšla také česky.

Během pěti dnů proběhnou akce na deseti místech po celé Praze. Hlavním hostem je letos Ital Lorenzo Mattotti. Komiksový inovátor roku 1983 založil sdružení Valvoline, které italský komiks vyvedlo za hranice mainstreamu. Česky vyšlo jeho album Raven, na kterém spolupracoval s nedávno zesnulým americkým hudebníkem Lou Reedem.

Autorem letošního vizuálu a dalším hostem je mladý německý tvůrce Lukas Jüliger. Jeho debut Vakuum, který vypráví o obavách a nejistotách skupiny teenagerů, sklidil velice příznivou kritiku. Výstava jeho prací proběhne ve smíchovské Meetfactory, kde představí své komiksy také Nor Sigbjørn Lilleeng.

Podívejte se na trailer přehlídky:

Přijede také Američan David Z. Mairowitz, který systematicky pracuje na převodech literárních klasik do komiksové formy. Kromě Dostojevského Zločinu a trestu připravil knihy Introducing Camus nebo Wilhelm Reich for Beginners. Po vydání ve Velké Británii nyní česky vychází jeho Kafkův Zámek s kresbami Jaromíra 99. Z domácí produkce se dále představí mimo jiné Jiří Grus anebo Ticho 762. Křtu se dočká první díl z historické komiksové série Češi: Jak Masaryk vymyslel Československo, která vychází z televizního cyklu České století. Masaryk v komiksu, který nakreslil Petr Novák podle scénáře Pavla Kosatíka, hájí zájmy Čechů a Slováků jako boxer v ringu, argumenty symbolizují levé a pravé háky. 

Vrcholem festivalu bude celodenní sobotní program druhého listopadu v MeetFactory. Dopoledne bude patřit dětským dílnám, zbytek dne i noc hlavnímu programu: diváci se mohou těšit na fanziny, časopisy, filmy, přednášky i výtvarný battle.

V sobotu večer budou vyhlášeny výroční ceny Muriel pojmenované podle kultovní sexbomby z pera Káji Saudka. Předsedou poroty je letos grafický designér Petr Babák. Na nominace pro rok 2013 se můžete podívat zde; program festivalu najdete zde.