Gheorghiuová české posluchače nadchla

Praha - S velkým ohlasem se setkalo středeční vystoupení slavné rumunské sopranistky Angely Gheorghiuové a brazilského tenoristy Atallyho Ayana v pražském Obecním domě. Publikum v zaplněné Smetanově síni provedli výběrem z nejkrásnějších operních áriích a duetů například od Giuseppe Verdiho nebo Charlese Gounoda. Od nadšeného publika se dočkali trojích ovací vstoje a odměnili posluchače sérií šesti přídavků, poslední z nich notoricky známou písní Granada.

Výkon pěvců vzbuzoval pozitivní reakce pokaždé, zejména pak český „operní hit“ Měsíčku na nebi hlubokém z opery Rusalka skladatele Antonína Dvořáka. Pěvce doprovodila Filharmonie Bohuslava Martinů vedená Rumunem Tiberiem Soarem. Pěvci zavítali do Prahy v rámci evropského turné, které začalo v Německu. Tam pěvkyni doprovodili členové Neue Philharmonie Westfalen.

Jedna z nejžádanějších operních div současnosti, osmačtyřicetiletá Gheorghiuová vystupuje na předních světových scénách a koncertních pódiích. V Praze není poprvé. V roce 1994, v začátcích své mezinárodní kariéry, sem zavítala s tenoristou Plácidem Domingem; později zde natáčela se svým tehdejším manželem, tenoristou Robertem Alagnou.

Rumusnká sopranistka Angela Gheorghiuová a brazilský tenorista Atall Ayan
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Dnes otevřela své vystoupení známou árií Ombra mai fu z Händelovy opery Xerxes. Hned po ní následoval milostný duet z Verdiho La traviaty. Nehledě na koncertní pódium se Gheorghiuová a Ayana snažili zpěv zpestřit hereckými výkony.

Hlasitými výkřiky „Bravo!“ odměnili posluchači i árii Rusalky, již půvabná rumunská pěvkyně přednesla svým zvučným sopránem srozumitelně česky, při přednesu si ovšem vypomohla partiturou. Stejně tak působivě zazpívala slavnou árii zoufalé vesnické dívky Wally z poslední stejnojmenné Catalaniho opery.

Nadšení ale vzbuzovala všechna vystoupení včetně orchestrálních čísel, například duet z Donizettiho Nápoje lásky. Koncert ještě před přídavky zakončil působivý milostný duet Rudolfa a Mimi „Ó, milá dívko“ z Pucciniho Bohémy.

Gheorghiuová je nositelkou francouzského titulu Rytíř Řádu umění a literatury. V říjnu 2012 jí někdejší rumunský král Michal I. udělil vyznamenání Nihil Sine Deo za zásluhy o propagaci rumunské kultury v zahraničí.