Lennonův dům prodán, kupec neznámý. Že by Yoko Ono?

Liverpool – Nenápadný řadový domek trhnul v dražbě slušnou cenu. Anonymní dražitel ze Spojených států za něj v přepočtu zaplatil skoro čtrnáct a půl milionu korun. Nejde totiž o obyčejný domek, ale o byt, v němž vyrůstal John Lennon. Spekulanti jsou toho názoru, že stavbu odkoupila jeho vdova Yoko Ono.

Lennon vyrůstal prvních pět let života v malém třípokojovém domku na Newcastle Road v Liverpoolu nedaleko proslavené Penny Lane, kde se v mládí členové The Beatles potkávali a která dala jméno jednomu z jejich nejslavnějších singlů.

„Známe přibližné ceny nemovitostí v této lokalitě. Velkou otázkou ale bylo, kolik peněz bude někdo ochoten zaplatit za fakt, že v tomto domě vyrůstal John Lennon. A to jsme dnes večer zjistili,“ nechal se těsně po dražbě slyšet zástupce prodejce Steven Giddings.

Červený domek se prodal za čtrnáct milionů a čtyři sta tisíc korun a dvojnásobně tak přeskočil odhadovanou cenu. Majitelem se stal neznámý Američan, který však stačil prozradit, že nemovitost pořídil pro třetí osobu a slouží tedy jen coby prostředník.

Dům Johna Lennona má nového majitele (zdroj: ČT24)

V aukční síni se ihned rozběhla „šuškanda“, zdali oním tajemným kupcem není Yoko Ono. Ta už totiž v minulosti po svém manželovi jeden dům koupila. Později ho věnovala fondu National Trust, který pečuje o národní kulturní dědictví. „Jestli je kupcem Yoko Ono? Možné je všechno. Myslím, že jistě to nebudeme vědět nikdy, ale pokud dům skončí ve vlastnictví National Trust, pak je to docela dobře možné,“ zaznívá od skeptiků.