Ji.hlava ozvěnou: Jak dělá domov Kateřina Šedá

Praha - Jihlavský festival dokumentárních filmů připravil své ozvěny s názvem Po.hlavě. Ve více než třinácti českých a slovenských městech se budou promítat nejvýraznější filmy letošní přehlídky. Ozvěny ve čtvrtek večer v pražském prostoru DOX otevře dokument Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus. Snímek osobně uvede režisér Jan Gogola. Nejlepší filmy letošní Ji.hlavy pak můžete vidět během víkendu také v Biu Oko.

Pouhé tři dny po ukončení 17. ročníku Ji.hlavy se dokumentární přehlídka stěhuje za pražským publikem. Holešovické centrem DOX nabídne nejen filmové projekce, ale také doprovodný program: workshop architektury, filozofickou přenášku, dílny pro děti nebo komentované prohlídky aktuálních výstav.

Klíčovým motivem festivalových ozvěn je téma domova. „Kde se cítíme být doma? Jaké vlastnosti musí domov mít? Jak vypadá naše osobní doma a v čem se liší od veřejného domova, jakým je město nebo stát?“ zní otázky, které si klade výstava Kde domov můj?, která festivalový program provází.

Téma otevře zahajovací projekce nového filmu Jana Gogoly mladšího: Kateřina Šedá: Jak se dělá mýtus?. Snímek sleduje tvorbu proslulé české umělkyně, jejíž překvapivé projekty se věnují hlavně vztahům a komunikaci v rodině, na vesnici nebo na městské periferii.

Výběr nejlepších filmů z Ji.hlavy během víkendu nabídne také letenské Bio Oko. Promítá se mimo jiné letošní nejlepší český dokument o nočním životě lidí na okraji společnosti Velká noc režiséra Petra Hátleho. Zástupcem divácké ceny festivalu bude snímek Show! Bohdana Bláhovce, který představuje zákulisí dívčí kapely 5Angels.

K vidění bude i nejlepší dokument střední a východní Evropy Zima / Zázrak od Gustavo Becka a Željky Sukové. Ozvěny uvedou mimo jiné také režisérskou verzi dokumentu Českého žurnálu Život a smrt v Tanvaldu dua Vít Klusák a Filip Remunda.

Celý program Po.hlavě bude postupně uveden na stránkách festivalu. Program pražských ozvěn hledejte také stránkách Bia Oko nebo DOXu.