MCHAT v Praze uvede Ostrovského a Bulgakova

Praha - Po deseti letech bude v Praze hostuje Moskevské umělecké akademické divadlo, proslulý MCHAT. Scéna, která píše svou historii od roku 1898, uvede v historické budově Národního divadla Ostrovského Poslední oběť a dramatizaci Bulgakovova románu Bílá garda. V první z nich ztvární obchodníka Pribytkova umělecký ředitel souboru, slavný ruský herec a režisér Oleg Tabakov, který v srpnu oslavil osmasedmdesátiny.

Herec, režisér, pedagog a divadelní manažer Oleg Tabakov působí v MCHATu jako herec od roku 1983. V roce 2000 se stal po smrti Olega Jefremova uměleckým šéfem a také jeho ředitelem. V roce 1956 debutoval v legendární inscenaci Rozovovy hry Věčně živí, která dala vzniknout progresívnímu generačnímu moskevskému divadlu Sovremennik (Současník).

České země navštívil poprvé počátkem 60. let minulého století a netají svou náklonnost k nim. Už proto, že Československo prý bylo prvním zahraničním státem, kam ho pustili. Dodnes vzpomíná na rok 1968 a hostování v pražském Činoherním klubu, kde si s obrovským ohlasem zahrál Chlestakova v Gogolově Revizorovi. Hostoval tu v ní i v roce 1974.

Doctor honoris causa

Přátele, které tu měl do roku 1968, mu prý zůstali i po okupaci Československa sovětskými vojsky. Od poloviny devadesátých let byl Tabakov v Česku snad desetkrát, mimo jiné na festivalu ve Zlíně a také na Febiofestu. V roce 2008 na Akademii múzických umění obdržel v Praze čestný titul doctor honoris causa za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla.

MCHAT v Praze naposledy hostoval v listopadu 2003, kdy na jevišti Státní opery uvedl inscenaci hry Pavla Kohouta Nuly. Nastudoval ji současný ředitel ND Jan Burian. Nyní od 2. do 5. listopadu uvede v historické budově Národního divadla po dvou reprízách Ostrovského hry Poslední oběť a dramatizace Bulgakovova románu Bílá garda.

MCHAT založili Konstantin Sergejevič Stanislavskij a Vladimir Ivanovič Němirovič-Dančenko. Tato scéna uvedla za dobu své existence spoustu světových premiér, především tituly Čechova a Gorkého. Stanislavskému dala prostor využít nové prostředky a divadelní postupy, jimiž se později celosvětově proslavil.

Podrobnosti hledejte na webu MCHATu nebo na stránkách Národního divadla.