Nejlepší letošní komiksy: Pippo a Pepík Střecha

Praha – Osmý ročník mezinárodní přehlídky KomiksFEST! přivezl do Prahy výstavy, divadelní představení, besedy, autogramiády, výtvarné dílny, ale taky velká zahraniční jména. Hlavním hostem byl Ital Lorenzo Mattotti. Komiksy mají i své ocenění s názvem Muriel. Cenu za kresbu dostala Kateřina „Ktaiwanita“ Bažantová za Brutto #7: Pippo a zlatý brouk. Muriel za scénář dostal Pavel Čech za Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Výtvarník Adolf Born vstoupil do síně slávy.

Na deseti místech v Praze se během pěti dnů střídaly výstavy, autogramiády a divadelní představení. Hlavním hostem byl letos Ital Lorenzo Mattotti. Komiksový inovátor roku 1983 založil sdružení Valvoline, které italský komiks vyvedlo za hranice mainstreamu. Česky vyšlo jeho album Raven, na kterém spolupracoval s nedávno zesnulým hudebníkem Lou Reedem.

Festival vyvrcholil celodenním programem v pražském klubu MeetFactory. Dopoledne patřilo dětských dílnám. „I letos jsme začali celodenní program dětskými workshopy, kde si děti můžou zkusit práci s textem, dokreslování různých komiksových příběhů a podobně,“ říká produkční festivalu Petra Nováková.

Počítačová komiksová hra provede studenty českou historií

S dobou od nástupu protektorátu do listopadu 1989 by se studenti a studentky středních škol v budoucnu mohli seznamovat i díky počítačové komiksové hře. Přibližuje třeba atentát na Heydricha, odsun Němců či padesátá léta. Výukovou simulaci na KomiksFESTU v Praze představili její autoři. Do středních škol by se měla dostat v roce 2015.

Podle výkonného ředitele akce Joachima Dvořáka zájem o komiksové příběhy v Česku roste. „Komiks je naprosto skvělé médium, které umožňuje prolínání různými vrstvami umění, žánry. Dokáže velice rychle reagovat na společenská témata. Komiks nejsou jenom příběhy pro děti,“ poznamenal Dvořák. Podle něj komiksová tvorba přitahuje stále větší pozornost nejen čtenářů, ale i galeristů a nakladatelů. Na trh se tak dostává čím dál víc původních komiksů.

„KomiksFEST! vznikl právě kvůli tomu, aby rozbořil všechny ty předsudky, které se kolem komiksu nahromadily. Proto ten podtitul Comics Unlimited, komiks bez hranic,“ dodává člen organizačního týmu Vojtěch Čepelák. Předsedou poroty byl letos grafický designér Petr Babák. „Já jsem se stal předsedou poroty, i když se o komiks nějak hluboce nezajímám. To je dobrá ukázka snahy otevřít toto téma širší veřejnosti,“ upozornil Babák.

Nejlepší zahraniční knihou je Fotograf

Na závěr festivalu byly vyhlášeny také výroční ceny Muriel pojmenované podle kultovní sexbomby z pera Káji Saudka. Příběh o krásné lékařce posloužil jako předloha pro ocenění, jímž festival udílí své uznání nejlepším komiksovým projektům za poslední rok. Muriel za scénář dostal Pavel Čech za Velké dobrodružství Pepíka Střechy. To se stalo také domácí komiksovou knihou roku. Cenu za kresbu má Kateřina „Ktaiwanita“ Bažantová za Brutto #7: Pippo a zlatý brouk. Nejlepší zahraniční knihou je Fotograf. Do síně slávy vstoupil výtvarník Adolf Born. 

KomiksFEST! tématem Událostí v kultuře (zdroj: ČT24)