Umění včera a dnes: Kdy bude umění současné?

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze zve na přednáškový cyklus Umění včera a dnes už podvaadvacáté. Tématem příspěvků je tentokrát anachronismus. I v tomto semestru můžete přednášky sledovat také živě na webu ČT24. Začátek je vždy v 18:30. 6. listopadu hovořil teoretik umění Karel Císař na téma Kdy bude umění současné? Anachronismus dnes. Záznam najdete v tomto článku.

Anotace: Jestliže pro 90. léta byla charakteristická koncepce současnosti jako holé přítomnosti posthistorického stadia dějin, začátek nového tisíciletí přinesl současnost coby heterochronii a anachronii. Teoretické implikace této tendence budeme sledovat na příkladu probíhající výstavy „Obrazy a předobrazy“ v Galerii hlavního města Prahy.

O přednášejícím: KAREL CÍSAŘ je teoretikem umění, zabývá se teorií moderního a současného umění a dějinami fotografie. Studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Université de Geneve. Působil na pražské Akademii výtvarného umění, v současné době je odborným asistentem pro obor estetika a teorie umění na UMPRUM v Praze a od roku 2000 také vědeckým pracovníkem Filozofického ústavu Akademie věd ČR.

Záznam přednášky Karla Císaře (zdroj: ČT24)

Následuje: 12. 11. přednáška Karla Theina na téma Tvary času. Anachronismy, dějiny umění a náhoda.

Kdy a kde: Přednášky se konají vždy od 18:30 v učebně č. 115, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, náměstí Jana Palacha 80, Praha 1.

Záznamy všech přenosů z UMPRUM, včetně souběžně probíhajícího cyklu 3x20, lze přehrát na následujícím odkazu: