Olbram Zoubek jako otevřená kniha

Praha – Otevřenou knihou se stal život Olbrama Zoubka. V publikaci věnované jednomu z klíčových domácích sochařů se autorka Dora Čechova dostala až k jeho raným vzpomínkám. Zoubek vypráví o začátku umělecké tvorby, o partnerských vztazích nebo o životu v totalitě.

Olbram Zoubek vydává knihu (zdroj: ČT24)

„Čím je člověk starší, tím snadněji se vrací do raných vzpomínek. Já nevím, co bylo včera, ale co bylo, když mi bylo sedm, to si pamatuju docela dobře,“ vypráví slavný sochař. Kniha Život a sochy Olbrama Zoubka byla pokřtěna v Pražské křižovatce.

Zoubkova díla zdobí mnohá veřejná prostranství, interiéry úřadů či soukromé sbírky. „Ty jeho sochy, když se na ně člověk podívá, tak okamžitě ví, že jsou od něj. To je ohromný vklad,“ říká muzikant a jeden z kmotrů knihy Jiří Suchý.

Do širšího povědomí Olbram Zoubek (narozen 1926) vešel poté, co v roce 1969 odlil posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil i jeho náhrobek. Od začátku sedmdesátých let mu komunistický režim zakázal vystavovat, pracoval pak jako restaurátor. Kromě Palachovy posmrtné masky je patrně nejznámějším Zoubkovým dílem pomník obětem komunismu na pražském Újezdě.

V současnosti připravuje velkou retrospektivní výstavu, která bude otevřena na konci listopadu v Jízdárně Pražského hradu. Na výstavě se objeví přes dvě stě soch vytvořených od poloviny padesátých let až po dnešek. Některá díla budou vystavena úplně poprvé.