Vinyl's not dead. A dlouho ještě nebude

Londýn - Gramafonové desky nabírají druhý dech. I když jsou digitální nahrávky jasnou jedničkou, prodej vinylů výrazně stoupá. Ukazuje se, že analogový záznam v hudbě rozhodně není odepsaný.

Cédéčko kdysi vinylové desky téměř odsoudilo k zániku. Po třiceti letech na výsluní ale počty prodaných kusů CD klesají. Na pulty obchodů se vrací vinylová deska. Nejvíc stoupá jejich prodej ve Velké Británii.

Na klesající oblibě cédéček nesou vinu především digitální nahrávky. Vzrůst zájmu o klasické desky přičítají odborníci zlepšující se kvalitě jejich zvuku, ale i stále větší cenové dostupnosti gramofonů. „Nahrávací společnosti udělaly z desek staronový trend,“ doplnil další důvod Gennaro Castaldo z BPI (British Recorded Music Industry). „Jednoduše začaly vydávat vybraným kapelám limitované edice. A cokoliv je omezené, budí pozornost. Nakonec si desky začali kupovat i obyčejní posluchači, nejen skalní fanoušci kapel.“

Obliba gramofonových desek roste (zdroj: ČT24)

Zvyšující se oblibu gramofonových desek dokládá i fakt, že na nich svá nová alba vydávají  přední světoví umělci popové scény. Například Justin Timberlake chystá rovnou čtyři elpíčka. Pozadu nejsou ani domácí interpreti  - vinyl si zvolil třeba Tomáš Klus, skupiny J.A.R nebo autoří soundtracku k filmu Alois Nebel. Českého posluchače potěší jistě i fakt, že značná část vinylových desek na světě se vyrobí v Loděnici u Berouna.