Evropské Oscary ovládl belgický Broken Circle Breakdown

Praha - Evropským filmovým cenám vůbec poprvé vládne Belgie. Po pěti nominacích získal tamní snímek Broken Circle Breakdown. Český kandidát, film Hořící keř Agnieszky Hollandové, se do klání o evropského Oscara nevešel.

Film The Broken Circle Breakdown belgického režiséra Felixe Van Groeningena se v Belgii stal hitem a podmanil si i evropské filmové ceny. Vlámské melodrama posbíralo nominace za nejlepší film, herce, herečku, scénář a režii.

Po třech nominacích v hlavních kategoriích dostaly italské filmy Velká nádhera a Nejvyšší nabídka, francouzské drama U nich doma, německý debut Oh Boy! a milostný příběh dvou dívek Život Adele, který si už odvezl Zlatou palmou z Cannes.

O titul nejlepšího evropského snímku bude bojovat i film Sněhurka: Jiný příběh. Na evropskou komedii roku by mohla dosáhnout Rozkoš v oblacích 64letého režiséra Pedro Almodóvara, který na vyhlašování 7. prosince převezme cenu za evropský přínos světovému filmu. Ocenění za celoživotní dílo si z Berlína odnese francouzská herečka Catherine Deneuveová.

Události v kultuře (zdroj: ČT24)