Australané objevili unikátní dopis Ludwiga Leichhardta

Brisbane - Australané objevili unikátní dopis významného badatele 19. století Ludwiga Leichhardta. Během své poslední výpravy v roce 1848 se ztratil v australské Velké písečné poušti. Dokument se stal jednou z nejcennějších součástí sbírek Queenslandské státní knihovny.

Dopis Ludwiga Leichhardta (zdroj: ČT24)

Ludwig Leichhardt se narodil roku 1813 v pruském Trebatschi. Studoval filosofii, jazyky a přírodní vědy na univerzitách v Göttingenu, Berlíně, Londýně nebo Paříži, žádného titulu však nedosáhl. Přesto se rozhodl pro badatelskou činnost a v roce 1842 odcestoval do Austrálie.

Vedl postupně tři velké expedice do střední a severní Austrálie. Již první výprava z něj učinila hrdinu. Druhou výpravu zastavily deště a malárie. Během třetí expedice se Leichhardt zřejmě ztratil v pustinách Velké písečné pouště. Naposled byl spatřen v dubnu 1848.

Vedle podepsané fotografie Edisona

Nyní více než půldruhého století po jeho zmizení nahlédli odborníci znovu do jeho života, když se v Queenslandské státní knihovně objevil jeden z jeho starších dopisů. Psaní bylo založeno ve staré knize vedle podepsané fotografie vynálezce Thomase Alvy Edisona.

Soukromý dopis z roku 1839 odkrývá nové informace z Leichhardtova pobytu v Paříži, tedy z doby, než se stal známým badatelem. Popisuje tu dobové trendy i přístup ke katolickému náboženství. Vyznává se také z hlubokého přátelství k muži, který později sponzoroval jeho cesty. „Psal Johnu Nicholsonovi, to byl někdo, koho potkal na univerzitě, bohatý Angličan, který vzal Leichhardta pod svá křídla,“ vysvětluje knihovnice Lynn Meyersová.

Ludwig Leichhardt po sobě zanechal také své výzkumy: zabýval se australskými živočichy, rostlinami, ale i způsoby farmaření tamních obyvatel. Když zmizel, desítky let se ho pokoušely vypátrat další výpravy. Největší záhadu jeho života, totiž jak skončil, se zatím nikomu rozluštit nepodařilo. Jeho jméno nesou celé městské čtvrti v Sydney nebo v Ipswichi.