Placebo v Praze: Pilulka štěstí a euforie

Kapela Placebo je veselá a upovídaná sebranka, která předvádí klasicky nudnou stadionovou show. Pobouřila vás tahle věta? Díky bohu! Není na ní totiž nic pravdy, o čemž se ve středu večer přesvědčil napěchovaný Velký sál Lucerny v Praze. Všichni fanoušci tak mohou jen svorně potvrdit, že byli skutečně „Loud Like Love“.

Placebo prodali po světě víc jak patnáct milionů desek, což byla pro odpůrce zpěvákova androgynního vzhledu zřejmě nepochopitelná a krutá rána. Statisíce fanoušků na Brity ale nedá dopustit, a stejně tak je tomu i v Česku. Naposledy se rozloučit s čistým vzduchem venku a šup do výhně! Lucerna byla tolik nacpaná, že šlo tleskat jedině s rukama nad hlavou, protože před sebou by člověk tak akorát plácal někomu do zad. Placebo ale pro vytrvalce přichystali šťavnatou odměnu – víc jak dvacet skladeb nabitých energií a osobitostí, které odpálila B3.

Brian Molko se za celý večer nehnul od mikrofonu a nepromluvil ani slovo. Přesto nepůsobil odtažitě, za což možná mohlo publikum, jež od prvních tónů rozpoutalo jednu velkou párty. Ta se ze strany interpretů obešla bez úchylných třpytivých oblečků nebo oslnivé vizualizace (stačilo pouze plátno s motivem poslední desky Loud Like Love). Placebo do euforicky šťastně zkřivených tváří pumpovali čistou muziku bez „serepetiček“ okolo. Všemu přitom vévodil Molkův jedinečný hlas zasazený do vyšších poloh, který zdatně koresponduje s jeho androgynní image.

Čeští Luno měli náročný týden. Nejprve uvedli synth popové duo Hurts, posléze odehráli klubový koncert v Rock Café na festivalu Pozdní sběr a sladká tečka na závěr? Předskakovali takové formaci jako je Placebo. Lucerna je však uvítala s otevřenou náručí a na závěr svého setu sklidila Ema Brabcová a spol. opravdu vřelý potlesk.

Samozřejmě došlo i na nové skladby, které pánové odehráli s naprostou precizností. Rob The Bank, Purify nebo Too Many Friends však návštěvníci pražského koncertu přijali za své stejně přívětivě jako staré pecky Every You Every Me, Blind či Special K. Emoce se na propocený dav spouštěly v pravidelných provazcích, aby je následně vystřídala dávka rockové dynamiky. U toho by usnulo akorát poleno… a pán v bílé košili na prvním balkonu, kterého z dřímotu rušily jen výbuchy potlesku.

Brian Molko z Placebo
Zdroj: Petr Klapper/PetrKlapper.com

Pražské vystoupení mělo patřičný spád a závěrečný čtyřnásobný přídavek prověřil síly už jen těch fyzicky nejzdatnějších, kteří si nezapomněli vzít své Meds. Po finální Infra-Red došlo na loučení, při němž muzikanti neskrývali dojetí. Placebo jsou dobře ověřená značka. Anebo je to všechno jen efekt, který ale zatraceně dobře funguje. 

Foto: Petr Klapper. Více fotek najdete zde.