Dokonalý koncert má nové jméno: Biffy Clyro

Když přijeli Biffy Clyro do Prahy poprvé, podařilo se jim slušně naplnit Lucerna Music Bar. Před další českou zastávkou ale stačili vydat bezchybnou desku Opposites, která přispěla k tomu, že jejich čtvrteční vystoupení v klubu Roxy hlásilo „Vyprodáno!“ už několik týdnů dopředu. Trojice splnila svoji misi na sto dvacet procent a zpěvák Simon Neil ukázal, jak to vypadá, když člověk skutečně žije muzikou.

To, co proběhlo v Roxy, se jen těžko popisuje. Skotové dokázali Pražany dojmout, aby jim vzápětí vrazili nabušenou kytarovou facku plnou pulzující energie a tvůrčího přetlaku. Pravda, když se z reproduktorů na úvod začala linout sedmdesátková disco pecka We Are Family od Sister Sledge, nikdo ještě netušil, že s nimi Biffy tak zamávají. Příchozí se spíš snažili zabrat slušný flek v sále, protože kdo jednou přišel o svoje pozice, ztratil je nadobro. Atmosféru nadšeného očekávání tak rozdmýchávala hlavně obří světelná děla, která odpočívala před velkým třeskem.

Neexistuje lepší otvírák než Different People. Ale pozor! Cokoliv, co jste slyšeli z desek, zapomeňte. Takhle na pódiu ta polonahá a potetovaná trojice muzikantů nefunguje. Studiové nahrávky jsou proti živému vystoupení naprostá nuda. Přidejte tak dvakrát větší drajv, tah na bránu, hutnější a zároveň skvěle čitelný zvuk, nasazení, které by porazilo i buvola, a teprve potom se alespoň trochu přiblížíte tomu, jak to kapele hraje před publikem.

James Johnston z Biffy Clyro
Zdroj: ČT24/Fb archiv Biffy Clyro

Tihle alternativci navíc nejsou žádní studení rockeři. Zaplněné Roxy pěkně pozdravili, nešetřili s děkováním a na rozbouřené moře vřískajícího davu reagovali s potěšeným úsměvem. Ten jim ostatně vydržel bezmála celé dvě hodiny.

Největším zjevením je určitě lídr Simon Neil, který si vypěstoval dřevorubecký zjev a zdatně obrostl vousem. Nevšimnete si ho kvůli mocnému porostu, nýbrž kvůli výkonu. Bezchybně zpívá a neztrácí dech ani v momentech, kdy skáče po aparatuře. Do svého projevu dává celou duši a vášeň pro hudbu z něj prýští na všechny strany. Neskočí z bedny proto, že ví, že to tak tvrdí hoši dělají, ale protože se mu zatraceně chce! A protože muzikou žije.

Pánové poskládali setlist i z předchozích desek, a tak zazněly kousky jako třeba Bubbles, Glitter And Trauma, The Captain nebo Living Is a Problem Because Everything Dies. Závěrečný přídavkový triptych zakončený písní Mountains dostal publikum do kolen. Úryvek ze skladby Biblical: „You gave me magical, I gave you wonderful“ pak v tomto případě naplňuje celý smysl čtvrtečního dokonalého vystoupení Biffy Clyro.