Hovnajs! křičí někteří na hru Miloš Ubu, uváděnou v prostorách ND

Praha - Politický kabaret v prostorách Národního divadla? Nic nemožného: Satira Miloš Ubu aneb … málem králem autorů Tomáše Svobody a Ondřeje Formánka ale vyvolala rozporuplné reakce. Záhy po premiéře, která se konala 11. listopadu ve foyeru Nové scény Národního divadla, přišly negativní komentáře, jejichž autoři se dovolávají úcty k hlavě státu a tvrdí, že divadelní kus autorů, kteří mají za sebou i kabaret Blonďatá bestie, znevažuje milující zlatou kapličku. Tématu se bude věnovat i pořad 168 hodin vysílaný 17. 11. ve 22:25 na ČT1.

Výsledek spolupráce české první scény s pražským Divadlem pod Palmovkou, který volně vychází z absurdního dramatu Alfreda Jarryho Ubu králem a zároveň reaguje na aktuální české skutečnosti, (ze kterých by podle autorů bylo i Otci Ubu velmi nevolno), vyprovokoval vášnivě podbarvené negativní reakce veřejnosti. Největší nevoli ovšem vzbuzuje fakt, že se politická satira tohoto ražení hraje v našem „svatostánku“, což mnozí považují za znesvěcení prostoru Národního divadla.

„Když Tomáš Svoboda své politické satiry uváděl v Rubínu nebo v Malostranské besedě, byl celkem klid, lid se jen bavil. V Národním je ale třeba uvádět pouze kusy povznášející a v přiměřeně sošném provedení, herci mají ušlechtile deklamovat ve vázané řeči. A žádné necudnosti…“ reaguje na výtky divadelní kritička Lidových novin Jana Machalická ve své glose k představení.

„Inscenací jsme chtěli vzdát hold slavné světové dramatické postavě, a zároveň i našemu panu prezidentovi. Mají několik zajímavých společných rysů,“ uvedli autoři Tomáš Svoboda a Ondřej Formánek. V malém gumovém člunu doplují diváci až doprostřed kalného rybníka české porevoluční historie a mezi skvrnami od ropy z Lukoilu potkají „pár velkých ryb“. Vedle Otce Ubu jimi jsou například Václav Klaus, který se snaží pochopit Václava Havla tím, že ukradne a šňupe jeho popel…, dále zde vystupují Jiří Rusnok, Václav Havel, Jana Nagyová, Petr Nečas i Miroslav Šlouf a mnozí další.

„Zájem o inscenaci, jak pozitivní, tak negativní, je obrovský, což nás těší. Původně jsme začali chystat představení, které by nějakým způsobem reflektovalo skutečnost, které jsme si všimli, ale jiná záležitost to přebila. 21. prosince 2012 měl být konec světa, já si myslím, že skutečně přišel, akorát lidstvo si toho nedokázalo všimnout. Jiným způsobem si vysvětlit zvolení Miloše Zemana, obrovský úspěch Babovřesk či návrat komunistů, nejde. Důkazy o konci světa jsem shromažďoval, nicméně příchod této figury na špici společnosti, znamenal takový převrat v našem uvažování, že jsme prostě nemohli neudělat Krále Ubu od Alfreda Jarryho,“ odhaluje motivy vzniku kontroverzní inscenace její režisér Tomáš Svoboda.

„Politická satira se v dnešní době píše docela snadno, také díky nynějšímu prezidentovi i různým excesům, které naši politiku nyní doprovázejí, toho materiálu je nebývale hodně. Při psaní textu jsem se přeci jenom informoval, zda byl skutečně zrušen onen odstavec o hanobení hlavy státu, a byl jsem ubezpečen, že je tomu skutečně tak,“ prozradil autor textu Ondřej Formánek.

„Prostředí foyeru Národního divadla, kde se inscenace hraje, nám dost pomáhá. Skrz okna je vidět na Národní třídu, kde se dějinné věci odehrávaly, a také to, že se jedná o jakýsi mezidivadelní prostor, je pro nás přínosné,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 Svoboda.

Inscenace Tomáše Svobody vznikla pro Divadlo pod Palmovkou, které po povodni muselo hledat jiné prostory pro uvádění svých her. Mluvčí ND Tomáš Staněk upozornil, že jen poskytli prostory vytopené scéně Divadla pod Palmovkou, tak jako to udělala i jiná divadla, a protesty odmítá slovy: „Politický kabaret je svébytná umělecká forma, která nemusí být vysloveně politicky korektní.“

Režisér a dramatik Tomáš Svoboda byl uměleckým šéfem divadla Rokoko, později Městského divadla Kladno. Za svoji hru Srnky získal Cenu Alfréda Radoka. Inscenací Miloš Ubu volně navázal na svůj kabaret Blonďatá Bestie I. a II.

Ondřej Formánek je novinář, pracoval mimo jiné v týdeníku Reflex a v magazínu Lidových novin. Jejich projekt vznikl za přispění pražského magistrátu. Repríza inscenace Miloš Ubu aneb … málem králem se uskuteční 16. prosince od 20:00 hodin.