Ypsilonka je opět taková sametová, taková cute

Praha - Pražské Studio Ypsilon připomene již podeváté výročí sametové revoluce opět tak trochu jinak. Tak trochu „cute“. Po loňské pauze, kdy se festival cute dramatiky nekonal, přichází Ypsilonka znovu s jednodenním programem plným současné mladé divadelní tvorby.

V neděli 17. listopadu se na malé i velké scéně Studia Ypsilon představí hned několik souborů. Hostitelská scéna přispěje inscenací, která vznikla v projektu Ypsilon na druhou (původní Studio Studia Ypsilon), prostoru otevřeném novým uměleckým impulsům. Spojeno je se jménem talentovaného mladého režiséra Braňo Holička, který v podobném duchu režíruje také na alternativní scéně libereckého Divadla F. X. Šaldy, kde pochopení pro svou poetiku našel především v herci a dramatikovi Tomáši Dianiškovi.

Do Prahy 17. listopadu přiváží hru Přísně tajné: hrubá nemravnost inspirované geniálním anglickým dramatikem Alanem Turingem. Jejich inscenace festival zakončí, zahájí jej v 15:00 komedie Plejtvák v nastudování Ypsilonu na druhou a Cabaretu Calembour o české malosti a uměleckých kompromisech. Na programu je také divadelní road movie Brkelemeke Tme divadla; rozpustilá groteska pro tři herce a jednu mříž Cela a Demo demokracie, experiment, který zkouší, kam až lze zajít s lidskou trpělivostí. Podepsán je pod ním opět Braňo Holiček.

Demo demokracie
Zdroj: ČT24/Studio Ypsilon

Festival cute dramatiky byl v Ypsilonce založen v roce 2003 režisérem Jiřím Havelkou (stálicí divadla VOSTO5) jako odezva na módní vlnu tzv. cool dramatiky, která se neohlíží na žádná společenská tabu, a současně jako možnost netradičně připomenout výročí sametové revoluce.