Novodobý mor zaplavil NoD

Praha - Alzheimerova choroba, postupná ztráta paměti a myšlení, inspirovala mladé divadelníky ze souboru D'Epog. V pražském experimentálním prostoru NoD premiérově uvedli inscenaci pod názvem Šest miliard sluncí v režii Evy Rysové, scénář je dílem Ondřeje Novotného.

„Všechny teorie vesmíru končí jeho zánikem. Všechny organismy ztratí své životní funkce. Šest miliard sluncí byla donedávna hmotnost největší známé černé díry. Vědci již údajně objevili mnohem větší. Co se stane, když se černé díry začnou objevovat a rozpínat v naší paměti? Co zůstane z člověka?“ ptají se inscenátoři.

Autorský divadelní projekt inspirovaný Alzheimerovou chorobou prý přináší smích i slzy. „Budete se smát a pak plakat, plakat a smát se, smát se a plakat až do stavu, kdy nebudete vědět, máte-li se smát či plakat,“ stojí v programu k představení.

V inscenaci je však jedinou zástupkyní starých herečka Olga Schmidtová, ostatní role hrají vesměs mladí herci. „Když ztrácíte paměť, tak se často ocitnete v bodě, že si pamatujete už jenom své mládí. Svým způsobem se tam zaseknete, proto tahle kompozice - mladí a paní Olga,“ vysvětluje režisérka Rysová. „Je to fajn, že ti mladí lidé se tak nějak dovedou vžít do myšlení a cítění starého člověka,“ dodává Schmidtová.

V úterý 3. 12. se po představení uskuteční debata Nechoď, babi, s tím Alzheimerem do tmy, setkání s tvůrci a hosty, kteří se věnují tématu Alzheimerovy nemoci. Projekt vzniká v koprodukci Experimentálního prostoru NoD a divadla D'Epog za finanční podpory Hlavního města Prahy, Statutárního města Brna a Mezinárodního visegrádského fondu.

Šest miliard sluncí v NoD (zdroj: ČT24)