Brněnské divadlo řeší Podivný případ se psem

Brno - Podivný případ se psem řeší Městské divadlo Brno. Nejlepší britskou knihu roku 2003 nastudovalo v divadelní podobě. Netypickou detektivku o patnáctiletém autistovi, který má v malíčku matematiku, zato ale vůbec nerozumí lidským citům, napsal Marc Heddon. Kromě svých vlastních potíží řeší Christopher coby obdivovatel Sherlocka Holmese taky smrt sousedčina psa. Příběh se na jevišti ocitl poprvé loni v londýnském národním divadle a dočkal se stejných ohlasů jako kniha.

Ve hře pátrá autistický hoch s brilantním počtářským mozkem po tom, kdo zavraždil pudla jeho sousedky. Christopher, který žije se svým otcem, to zjistí, ale zahájí tím další a mnohem závažnější pátrání. Podle divadelníků spojuje detektivka napětí, laskavý humor i silný příběh o hledání vlastních kořenů a o těžkosti lásky k postiženému dítěti.

Patnáctiletý Christopher Boone trpí Aspergerovým syndromem. Na jedné straně je géniem, který rozumí číslům a vesmíru, na druhé straně je ale úplně ztracený v každodenním jednání s ostatními lidmi. Nesnáší dotyky, žlutou a hnědou barvu. „Ten svět, jak ho vnímáme kolem nás, velmi samozřejmě a velmi běžně pro toho kluka takový rozhodně není, je velmi složitý, představuje pro něj celou řadu překážek a že překonávání těchhle drobných úskalí života, který my si třeba ani neuvědomujeme, je pro něj opravdu životní výzvou, je to neuvěřitelný souboj,“ popsal režisér představení Mikoláš Tyc.

Herci se na novou inscenaci poctivě připravovali, spolupracovali s Asociací pomáhající lidem s autismem, dokonce se setkali i s člověkem, který trpí Aspergerovým syndromem stejně jako hlavní hrdina. „Lidi s Aspergerovým syndromem jsou roztěkaní, většinou vás nesledují, když s nimi mluvíte, a mnoho lidí říká, že jsou sobečtí, protože jsou tak zahlcení vlastními myšlenkami, že vás skoro ani nepustí ke slovu,“ zjistil během přípravy představitel Christophera Vojtěch Blahuta. „Překvapilo mě, že nedokážou číst emoce v obličeji ostatních lidí, překvapilo mě, že nemluví lež, že mluví jenom pravdu, protože nedokážou konstruovat situace a neví, proč by měli lhát,“ dodal.

Brněnské divadlo řeší Podivný případ se psem (zdroj: ČT24)