Chcete číst poezii? Zkuste výběr toho nejlepšího, co loni v Česku vyšlo

Praha - Česká knižní poezie hledá nové čtenáře. Už popáté jí v tom má pomoct výběr nejlepších českých básní za uplynulý rok. Kniha vychází v těchto dnech a patří mezi nejoblíbenější české básnické sbírky. Co je nejlepší v české poezii, čistě subjektivně určují dva editoři. Poslední slovo má vždy jedna respektovaná osobnost české literatury, letos je to básník Ivan Wernisch.

Inspirace k vydávání ročního souhrnu nejlepších českých básní přišla ze Spojených států. Cílem bylo podpořit upadající zájem čtenářů o poezii, sbírky básní se totiž běžně v žebříčcích prodejnosti ani ve výlohách knihkupectví neobjevují. Letos u nás sice vyšly téměř tři stovky básnických publikací, většinou ale v nákladech od sta do pěti set kusů.

  • „Ty almanachy ukazují, že každý rok tady vychází velké množství básnických sbírek. Včetně relativně velkého množství kvalitních,“ vysvětlil Karel Piorecký z Ústavu pro českou literaturu akademie věd.

„Vydání té antologie berou básníci jako svátek, jako možnost přečíst si i jiné autory,“ myslí si básník Jonáš Zbořil, který byl do tohoto výběru zařazen už ve svých 22 letech. Almanach podle něj přináší lidem pocit, že se dostanou k tomu nejlepšímu, co lze v české poezii nalézt. „Myslím si, že to je takový návod pro lidi, aby se dostali k poezii, aby zjistili, že není tak špatná, že je to normální věc číst poezii,“ dodal Zbořil.