Vybrat to nejlepší. Česká scéna míří do New Yorku

Praha - Šest českých souborů z oblasti divadla, hudby a tance se představí v lednu na největším veletrhu scénického umění v New Yorku. „Česká centra i Divadelní institut se velmi snaží, aby obsáhly šíři živého umění a vybraly každý rok to nejlepší nejen z jedné sezony, ale dlouhodobě,“ říká Václav Kuneš, umělecký ředitel souboru 420PEOPLE, který se přehlídky v minulém roce zúčastnil.

Soubory svou práci představí formou showcase, tedy ukázek z představení, v sobotu 11. ledna v České národní budově. Hlavním kritériem pro výběr účastníků byla jejich nabídka atraktivních projektů vhodných k uvedení v zahraničí, napsala Petra Jungwirthová, tisková mluvčí Českých center (více zde). Světové veřejnosti se představí:

  • Švandovo divadlo (divadlo),
  • VerTeDance (tanec),
  • AltArt (divadlo),
  • ME-SA (tanec),
  • sdružení Konvergence (hudba),
  • Naivní divadlo (loutkové divadlo).  

„Na APAP jezdily jednotlivé festivaly či divadla už delší dobu samy, například divadlo Ponec nebo Divadlo Archa. Počtvrté českou účast na veletrhu koordinují Česká centra. APAP je klíčové místo pro oblast scénických umění,“ řekla ředitelka Českých center Vilma Anýžová.

„Člověk má možnost setkat se s lidmi od Tokia po Island, protože všichni tam během těch čtyř dní jsou,“ řekl ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab. Doplnil, že loňská účast Archy na veletrhu měla konkrétní výsledek, inscenaci Sólo pro Lu, z níž divadlo loni prezentovalo ukázku, bude v příštím roce po celý měsíc v New Yorku uvádět.

Komentář Václava Kuneše ze  420PEOPLE:

Komentář Václava Kuneše (zdroj: ČT24)

Letos Češi do USA vezou například představení Edge, které vzniklo v produkci skupiny Altart a které je sondou do života lidí starších 50 let, jež působili na taneční a divadelní scéně. Vystupují v něm bývalí herci a tanečníci z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Německa a scénář vychází z promluv a textů samotných oldagerů, jak je tvůrci nazývají.

Švandovo divadlo poveze do USA anglickou verzi své inscenace Šoa, která stojí na autentických výpovědích dvou lidí, kteří přežili holocaust. Inscenaci nastudoval ředitel divadla Daniel Hrbek s anglickým obsazením jako The Good and the True, letos ji uvedl v Británii.

Do New Yorku pojede také soubor VerTeDance, který se věnuje projektům se sociálním přesahem. Téma fyzicky handicapovaných přetavili v Simulante Bande, kde se partnerkami dvou zdravých tanečníků staly pohybově omezené Alena Jančíková, která je po těžkém úrazu páteře na vozíku, a Zuzana Pitterová, která trpí neuropatií.

APAP je konferencí a veletrhem scénického umění; patří k významným událostem na světové mapě tance a divadla. Je platformou k setkání více než 3 500 profesionálů z řad organizátorů, umělců i manažerů. Vloni se účastnily české soubory 420PEOPLE, Tantehorse, Lenka Vágnerová & Company, Divadlo Drak, Divadlo Archa a Opera Moderne.

Podívejte se na stránky veletrhu APAP.