Mít v hlavě Jindřicha… Na Vinohradech chystají další premiéru

Praha – Divadlo na Vinohradech chystá na páteční večer premiéru hry Jindřich IV. V jedné z nejslavnějších her italského dramatika a prozaika Luigiho Pirandella se představí Jiří Dvořák, Andrea Elsnerová nebo Daniel Bambas. Nositel Nobelovy ceny za literaturu ve hře odkrývá složitý milostný trojúhelník, „na jehož pozadí získává původní jednoznačná lékařská diagnóza stavu šílencova povážlivé trhliny“.

Po úrazu hlavy se s lidským myšlením může stát cokoliv. Když se jeden z účastníků karnevalu po pádu z koně převtělí do císaře Jindřicha IV., začnou se dít věci. Je to už sice dvacet let, co se tato nešťastná událost přihodila, ze své představy se ale postižený ne a ne vymanit. Oproti ostatním je vzdálen devět set let od současnosti, a to v době, kdy Jindřich bojoval s papežem Řehořem VII. Tohle šílenství musí skončit, a pokud se proti někomu nemůžete postavit, přidejte se k němu…

Dále hrají:

Pavel Batěk, Otakar Brousek ml., Václav Vašák, Marek Holý, Ondřej Rychlý, Václav Jílek, Ladislav Zacharník, Markéta Frösslová / Veronika Lazorčáková

Luigi Pirandello touto hrou dosáhl vrcholu své dramatické tvorby. Pomocí důmyslného zrcadlení současných postav s postavami historickými odkrývá Pirandello s až detektivní gradací složitý milostný zapletenec. Mimoto diváka autor přivádí k otázkám falešnosti, druhé tváře či lidské identity a upřímnosti k sobě samému.

„Ještě nikdy jsem neměl roli, která by měla tolik textu a v poměru k tomu tak málo času na zkoušení,“ podotkl představitel hlavní role Jiří Dvořák. Přiznal, že se pravděpodobně jedná o nejtěžší roli, kterou kdy dostal. „Naši předchůdci – tvůrci a herci z inscenace z roku 1967 s Milošem Kopeckým v titulní roli – to měli snazší, protože tehdy hráli i “proti systému„. Já se snažím hrát o člověku, o lidech, o tématu bláznovství a o tom, kdo je vlastně šťastnější – jestli ti blázni, nebo normální lidé,“ dodal.