Chcete zdědit potetovanou kůži svého příbuzného?

Amsterodam - Tetovací výtvor, ať už jakkoli umělecký, vydrží maximálně pár desítek let na těle toho, kdo ho nosí. Po smrti zmizí i s jeho nositelem. Jeden nizozemský tetovací salon se to ovšem rozhodl změnit. Před dvěma lety přišel Nizozemec Floris Hirschfeld o matku. Rozhodl se proto uctít její památku, jako milovník tetování na to šel ale poněkud netradičně. Matčin portrét si nechal vyobrazit přímo na záda a přeje si, aby dílo přežilo i jeho vlastní smrt.

Uchovat tetování i po smrti (zdroj: ČT24)

„Jsou lidé, kteří mají doma vycpaná zvířata. Tak proč ne kůži,“ uvažuje Hirschfeld. Zdánlivě bláznivý nápad našel rychlou odezvu. Majitel tetovacího salonu Peter van Der Helm se posmrtnému odebírání kůže věnuje. Tetování vždycky považoval za umění, jako každé jiné. „Tohle není nový nápad. Johnny Depp pořád říká: 'Až umřu, chci být se svým tetováním v muzeu.' Tak jsme zauvažovali, jestli je něco takového opravdu možné,“ dodává Helm.

A možné to vážně je. Klient v závěti odkáže svou kůži s kresbou tetovacímu salonu. Poplatek za celou proceduru začíná v přepočtu na 8 tisících korunách, záleží na velikosti tetování. Zároveň je nutné uvést, kdo obraz z těla nakonec zdědí. Zájem už projevily tři desítky lidí. Registraci lze jednoduše vyřídit přes internet. „Až zemřete, patolog prohlédne vaše tělo a kůži odstraní. Pak ji dá do formaldehydu, nebo ji zmrazí,“ přibližuje proceduru Peter Helm.

Všechno se musí stihnout do 48 hodin od úmrtí. Pak kůže putuje do specializovaných laboratoří, kde projde dvanáctitýdenní chemickou procedurou, která ji zakonzervuje. Floris Hirschfeld je jedináček a děti nemá. Komu obraz ze svých zad odkáže, zatím netuší. Doufá ale, že se třeba jednou stane součástí významných uměleckých sbírek.