Severní vítr je kulturní. Díky hlavním městům kultury 2014

Riga/Umea - Titul Evropské hlavní město kultury, který je vždy na jeden rok propůjčován Evropskou unií jednomu či více městům, se stěhuje z Marseille a Košic na sever. Pro rok 2014 jej získaly lotyšská Riga a švédská Umea. V nabídce kulturního vyžití se předhání.

Umea a Riga - evropská hlavní města kultury 2014 (zdroj: ČT24)

„Je příležitostí ukázat kulturní přednosti města a podpořit dlouhodobý rozvoj,“ osvětlila význam titulu evropská komisařka pro kulturu Androulla Vassiliouová. Oběma evropským hlavním městům kultury pro rok 2014 popřála úspěch. Ani jedna z metropolí ale nespoléhá jen na přitažlivost titulu, letošnímu roku v obou předcházely poctivé přípravy i velká očekávání.

Riga připravila celou plejádu kulturních akcí. Už tento měsíc Národní opera uvede dílo Richarda Wagnera Rienzi, které zkomponoval právě v Rize. Vyhlásila mezinárodní soutěž o nejlepší hořící sochu. Zájem vzbudilo také stěhování městské knihovny - třetí lednovou sobotu vytvoří čtenáři řetěz mezi novou a starou budovou, aby přestěhovali jednotlivé svazky.

Pozadu v lákadlech nezůstává ani univerzitní město Umea. Od začátku roku bude pravidelně pořádat workshopy pro veřejnost každého věku. Pod vedením odborníků si tu lidé budou moci vyzkoušet, jaké je to být umělcem. Místní operní dům uvede Beethovenovy skladby v nezvyklém podání. Klasiku doplní svou tvorbou také moderní umělci. Umea klade důraz na originalitu a rozmanitost v umění už od chvíle, kdy odstartovala kampaň. I když se proti přílišné pestrosti ozvaly také kritické hlasy, podle uměleckého ředitele projektu Umea 2014 Fredrika Lindegrena je ale právě rozmanitost důvodem, proč město titul získalo.

V příštím roce se titul přesune i do České republiky. Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 se vedle belgického Monsu stane také Plzeň.