Blackout v Jihočeském divadle: Loučí se Martin Glaser

České Budějovice - Groteskním thrillerem Blackout se s Jihočeským divadlem po 15 letech symbolicky loučí šéf činohry Martin Glaser, který již od listopadu vede Národní divadlo Brno. Blackout je jeho sedmým autorským dílem, na kterém spolupracoval s dramaturgyní Olgou Šubrtovou. Inscenace má premiéru v pátek desátého ledna.

„Měl by to být smích i mrazení v zádech, groteskní thriller je, myslím, přesné označené žánru inscenace,“ popisuje Šubrtová. Práce na autorské hře jim trvala téměř rok. Otec, matka a syn (Viktor Limr, Věra Hlaváčková a Jan Hušek) utečou po výpadku elektřiny před děsnými podmínkami z města do své dlouho opuštěné rekreační maringotky uprostřed lesa. Brzy však o svůj prostor k přežití musí bojovat s vetřelci.

Řízení osudu

„Téma Blackoutu jsme měli v hledáčku poměrně dlouho. Před dvěma lety jsme se rozhodli, že je nejvyšší čas se do toho pustit, aby nás někdo nepředběhl. Řízením osudu se stalo, že se to sešlo s mým odchodem,“ vypráví Glaser.

Scénograficky s autory spolupracoval Pavel Krejčí. „Bylo zapotřebí vymyslet krásný zasněžený les a maringotku, ve které se pohybuje najednou až osm herců. Myslím, že měl Pavel dobrý nápad, který bude fungovat,“ uvedla Šubrtová.

Martin Glaser se loučí Blackoutem (zdroj: ČT24)

Prvním autorským dílem dvojice Glaser - Šubrtová byli Tři mušketýři, následovaly Ženy Jindřicha VIII., dalšími byli Muž sedmi sester, Robin Hood, Utěšitel a Dekameron. „Začínali jsme spolu studovat na DAMU, nastoupili jsme ve stejný rok do jihočeského divadla a pevně doufám, že spolupráce s Martinem bude nadále pokračovat,“ říká dramaturgyně. Již se kupříkladu chystá obnovená premiéra úspěšných Mušketýrů.

Divadlo hledá herce

Martin Glaser nastudoval s jihočeskými herci 37 her. Řada z nich se dočkala desítek repríz, včetně těch na otáčivém hledišti. Od ledna nastoupila na pozici šéfky činohry za Glasera Jana Kališová, která musí řešit palčivý problém: ze sehraného souboru odchází do pražského Divadla pod Palmovkou několik herců střední generace, divadlo za ně hledá náhradu.

Více na stránkách divadla.