Co je to herectví? Jiří Havelka uvádí Regulaci intimity

Praha – Z čeho mají mladí strach, co milují, v co věří. Dvanáct herců DAMU připravilo společně s režisérem Jiřím Havelkou otevřenou zpověď coby absolventskou inscenaci čtvrtého ročníku oboru alternativního a loutkového divadla. Regulaci intimity, jak zní název, si vyzkoušeli sami na sobě.

Tucet herců zkoumá hranice vnitřního a vnějšího světa, privátního a veřejného, pravdy, klamu a sebeklamu. Premiéra inscenace s podtitulem Bojím se, stydím se, doufám a miluji se koná v pražském Divadle Disk dnes večer.

Jiří Havelka s Diskem spolupracuje již od dob svých vlastních studií a studenty alternativního a loutkového divadla vede od prvního ročníku. Text hry, ve které se studenti otevřeně zpovídají ze svých intimních pocitů, vznikal na základě dotazníků.

„Je to hodně smutný“

Mladí herci mluví o tom, co milují, či z čeho mají naopak děs. „Odtud už byla velmi blízká cesta k tomu, co je to herectví, stát na jevišti a zveřejňovat něco ze sebe,“ říká Havelka. Divák se skrze odhalené emoce herců dostává do svého nitra, které mu dokazuje, že intimita není jenom příjemná. Patří k ní totiž i nehezké věci, včetně krutosti.

Jiří Havelka v Událostech v kultuře (zdroj: ČT24)

„Jsou kolikrát tak upřímné věci, že se ruší bariéra intimity mezi tím, že hrajeme nějakou roli, a tím, že jsme sami sebou,“ říká student Vladimír Polívka. Jeho kolegyně Pavlína Skružná dodává: „Je to hodně smutný. Když jsme to četli poprvé, bylo to slzavé údolí.“

Režisér Jiří Havelka letos výrazně zářil v anketě Divadelních novin. Hned třemi inscenacemi se dostal do nejužších nominací a inscenace Dechovka skončila na čtvrtém místě.

Podívejte se na stránky Divadla Disk.